Астрономи преобърнаха представите ни: Водата на Земята произтича от Слънцето?

Изследователите открили, че слънчевият вятър създава вода върху астероиди, ударили Земята

05.12.2021 | 21:11 Редактор: Здравко Черкезов
Астрономи преобърнаха представите ни: Водата на Земята произтича от Слънцето?

Астрономите от Университета Къртин в Австралия откриха, че Слънцето е вероятният източник на вода на Земята и други обекти в Слънчевата система. Резултатите от научната работа предполагат, че астронавтите могат да получат вода от астероиди и лунни скали в случай на пилотирано кацане на Луната. Това се съобщава в статия, публикувана в списание Nature Astronomy.

Изследователите открили, че слънчевият вятър, изграден от заредени частици (главно водородни йони), създава вода на повърхността на прахови частици върху астероиди, ударили Земята в първите дни на Слънчевата система.

Първоначално се предполагаше, че водата е дошла на Земята благодарение на астероиди от клас C (тъмни въглеродни обекти), но изотопният анализ показа съществуването на друг, неотчетен досега източник.

Учените анализираха проби от астероида от клас С Итокава, които бяха събрани от японската космическа сонда Хаябуса и донесени на Земята през 2010 година. Оказа се, че праховите частици на астероида съдържат водни молекули, което обикновено отговаря на 20 литра за всеки кубичен метър скала.

Според изследователите подобен процес на химическо изпаряване може да се случи не само на астероиди, но и на по-големи космически тела, включително на Луната.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Мария Атанасова
преди 2 години
Варна.Бг в България е в окачено състояние. Така ли се опазва природата? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Мария Атанасова
преди 2 години
Вижте във Варна. БГ как опазват природата? Варна е станала ***. Дърветата в ъв Варна са в окачено състояние. Улиците и тротоарите са в плачевно стояние. В кв-л,, Васил Левски "се намира ИКОНОМИЧЕСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ. Улиците и тротоарите са разбити, локви, дупки и плочките са под у нали. Тези, които продават закуски в бараки е абсолютна мръсотия. Никой не чисти около блоковете. Хвърлят отпадъци от балконите. Не е ли време да се приеме закон за опазване на природата със глоби от1000лв. Сигнализирай за неуместен коментар