Уникална находка край Търговище: Откриха ценен римски свещник-канделабър

Другите ценни находки са медни съдове, които били старателно заровени от древния си собственик

04.12.2021 | 14:40 Редактор: Здравко Черкезов

Уникален римски свещник е сред находките в древния град Мисионис, край Търговище. Общо над 600 са историческите находки, разкрити при тазгодишните разкопки. 

Реставрирани са множество оръжия, пръстени, накити, останки от стъклени чаши за вино и медни съдове.

50-сантиметровият бронзов представителен свещник-канделабър е бил намерен на десетки парчета и заровен в земята, близо до една от големите сгради в античния Мисионис. Канделабърът е бил използван с маслена лампа. 

Находката е изключително ценна, а според учените стойността ѝ е около 20 000 долара. 

"Канделабърът е намерен на десетки парчета – разбит. Всичко това е слепено по невероятен начин и може би действително ще излезе и лампата, която ще е много красива, с много красиви изображения. Но и самата стойка, с канелюри, които представляват глави на еленчета", посочи консултантът на проучванията на Мисионис проф. Николай Овчаров.

Общо над 600 са историческите находки, разкрити при тазгодишните разкопки на Мисионис. Напълно реставрирани са множество оръжия, пръстени и други накити, както и останки от стъклени чаши за вино. А другите ценни находки са медни съдове, които били старателно заровени от древния си собственик. 

"В този голям меден съд, някой от богатите хора на Косово, тъй като средновековният град носи това име, на плитка дълбочина е заровил всички тези предмети: бойните брадви, инструментите, катинарите, самия съд. Тоест това са най-ценните неща, които са били според него", изтъкна ръководителят на разкопките на Мисионис Стефан Иванов.

През следващата година се навършват 60 от началото на разкопките на Мисионис, определян от някои като Северния Перперикон и предстои археолозите да подготвят мащабна изложба с находките от античния град.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
псевдоучени
преди 2 години
Канделабърът, слепен некадърно, от десетки парчета струва 200-300 евро максимум! Който е любопитен, да отдели време и да разгледа в сайта на Sixbid.com - Gorny & Mosch Auctions - Ancient Art и Time Line Auctions. Появи ли се псевдоучения Овчаров, очаквайте някаква измама! Сигнализирай за неуместен коментар