Ефективни методи за облекчаване на киселини

Сред най-честите причинители на киселинен рефлукс са чесън, кафе, чай, шоколад, лук

02.12.2021 | 20:33 Редактор: Жаклина Иванова
Ефективни методи за облекчаване на киселини

Киселините могат да са много мъчителни. Киселинен рефлукс може да се причини от много фактори. Храната е сред най-често срещаните причинители на връщането на киселини в хранопровода и устата, като това оставя горчив вкус и болезнена пареща болка в гърдите.

Сред най-честите причинители на киселинен рефлукс са чесън, кафе, чай, шоколад, лук, домати, особено вечер преди лягане. Сред виновниците могат да са още пикантни храни и подправки, цитрусови плодове, горски плодове, зеленчуци от семейство Кръстоцветни.

Какво можете да направите, ако получите киселини?

Хранете се често на малки порции

Колкото по-малки са порциите, толкова по-лесно се храносмилат. Големите и обилни порции с много компоненти, особено храните с богато наличие на мазнини, затрудняват храносмилането и могат да причинят връщане на киселини. За да противодействате на този процес и за да намалите киселините, намалете порциите до минимум. Хранете се по 5-6 пъти на ден по няколко хапки. Избягвайте храни, за които сте забелязали, че ви причиняват киселини.

Ябълков пектин

Ябълковият пектин е екстракт от ябълки, който има желеподобна консистенция. Той има свойството да намалява холестерола, но и да потиска киселините. Ако знаете, че ви предстои например обилна вечеря, подгответе се предварително. На гладно вземете разтворен пектин във вода или в кисело мляко. Той ще образува тънък филм върху стомашната лигавица, като това ще намали производството на киселини при храносмилане по естествен път. Това съветва доктор Амир Масуд, говорител на Американската газтроентерологична асоциация, цитиран от livestrong. com.

Стойте изправени

Ако е възможно, стойте изправени, когато получите киселини. Лежането и облягането назад по гръб влошават рефлукса. Опитайте се да постоите в изправено положение, докато кризата отмине. Когато лежите, няма какво да ви помогне, за да върне киселините обратно в стомаха, където е мястото им. Помогнете на гравитацията и постойте изправени.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК