Перфектната рецепта за коледен кекс с плодове, ядки и бренди

Печете за около 3 часа на слаба фурна или до суха клечка

01.12.2021 | 10:33 Редактор: Искра Ангелова
Перфектната рецепта за коледен кекс с плодове, ядки и бренди

Вкусните рецепти, както и събирането на семейството около трапезата, превръщат Коледа в истински празник. Ето как да приготвим кекс с плодове, ядки и бренди.

Продукти:

- 450 г коктейлни захаросани черешки

- 225 захаросани плодови корички

-300 г стафиди султана

- 150 г сушен касис

-175 г фурми, нарязани и без костилки

- 125 г бадеми, нарязани

- 120 мл бренди

- 250 г брашно + 4 с.л.

-½ ч.л. сода

- 1 ч.л. карамфил на прах

- 1 ч.л. бахар на прах

- 1 ч.л. канела на прах

- ½ ч.л. сол

- 225 г масло

- 450 г тъмна кафява захар

- 6 яйца

- 175 мл меласа

- 175 мл ябълков сок

Приготвяне:

В средно голяма купа смесете черешите, цитрусовите корички, касиса, фурмите и бадемите. Добавете брендито, разбъркайте и сложете в хладилник за 2 часа или за през нощта. След това към накиснатите плодове и ядки добавете 4 супени лъжици брашно и отново разбъркайте, съветва az-jenata.bg.

Загрейте фурната на 140 градуса. Намажете кръгла форма за кекс с мазнина и поръсете с брашно. Може да покриете и с хартия за печене. В малка купа смесете 250 г брашно със содата, карамфила, бахара, канелата, солта. Разбъркайте и оставете настрана.

В голяма купа разбийте маслото до пухкава консистенция. Внимателно добавете кафявата захар и яйцата едно по едно. Разбивайте няколко минути. Добавете меласата и ябълковия сос. Разбъркайте още няколко минути. След това добавете сухите съставки на няколко порции, като между тях разбивате. Накрая добавете плодовата смес. Разбъркайте с лъжица. Излейте тестото в подготвената форма.

Печете за около 3 часа на слаба фурна или до суха клечка. Извадете кекса и оставете да се охлади. След като е изстинал напълно го извадете от формата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК