Фактори, които правят менструалните болки по-силни

Солените храни могат да влошат симптомите и неразположенията

30.11.2021 | 06:30 Редактор: Жаклина Иванова
Фактори, които правят менструалните болки по-силни

Менструацията при всички жени протича по различен начин. При някои се наблюдават по-наситени симптоми, при други протичането на месечния цикъл е по-леко. Това какъв ще бъде интензитетът на предменструалния синдром и протичането на менструалното кървене е строго индивидуално и е продиктувано от редица фактори. Със сигурност обаче, има някои неща, които могат да утежнят симптомите и да направят цикъла по-болезнен и труднопоносим за някои жени.

Кои са факторите, които правят менструалните болки по-силни?

Отговорите дава доктор Саманта Уайлд, гинеколог от Bupa Health Clinics, цитирана от bustle.com.

Пушене

Тютюнопушенето се свързва с увеличаване на болките по време на менструация. Това е така заради намаленото количество кислород, което достига до тъканите. Това предизвиква усилване на болката и влошаване на симптомите. Може да се усилят и спазмите, тъй като химикалите в цигарения дим въздействат върху гладката мускулатура в коремните органи.

Солени храни

Ако ви се яде нещо вредно, калорично и солено, като пържени храни, чипс и други солени изкушения преди или по време на цикъл, това е нормално, защото много жени изпитват глад за определени храни в този предизвикателен период от месеца. Важно е да се отбележи обаче, че солените храни могат да влошат симптомите и болките при менструация. Солта предизвиква допълнително подуване и задържане на вода, което затруднява клетките в техните функции. Възможно е спазмите и болките да станат по-интензивни.

Недостатъчно сън

Когато цикълът настъпи, телесната температура се повишава. Това може да ви накара да изпитвате горещи вълни по време на цикъл, а това да направи сънят ви по-неспокоен, понякога да доведе и до безсъние. Липсата на сън може да ви накара да усещате болката по време на цикъл по-силно и остро, а обикновените спазми да се влошат.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК