Съсирването на кръвта влияе съществено на Ковид-19

Цитокиновата буря провокира образуването на тромбози

27.10.2021 | 16:24 Редактор: Елеонора Танева
Съсирването на кръвта влияе съществено на Ковид-19

Една от основните причини за дългия Ковид-19 най-вероятно са промените в кръвосъсирването, които настъпват още по време на самото заболяване. Това показва проучване, публикувано в списание Journal of Thrombosis and Haemostasis.

Цитокиновата буря увеличава нивата на тромбин – белтък, който активира коагулационната каскада и благоприятства образуването на тромбози. Това от своя страна може да доведе до органна недостатъчност и летален изход.

Проучване на Университета по медицина и здравни науки в Ирландия показва, че причината за повишеното тромбообразуване е нарушеният дисбаланс между две молекули: факторът на Вилебранд и неговият регулатор ADAMTS13, който има антикоагулатен ефект.

Продължителният Ковид-19 се проявява с различна клинична изява и симптоми, засягащи всички системи. Основните оплаквания включват умора, кашлица, задух, умора при леки натоварвания, намалена концентрация, нарушения в паметта и когнитивните функции.

Тези симптоми могат да се задържат от седмици до месеци след прекарана инфекция от SARS-CoV-2 и засягат милиони пациенти в цял свят.

Изследователите са проследили кръвните изследвания на 50 пациенти, засегнати от дълъг Ковид-19 и са установили различия в маркерите за коагулация, в сравнение с тези показатели при здрави пациенти.

При пациенти, които са прекарали тежка форма на COVID-19 и са имали нужда от хоспитализация, тези показатели са били по-високи.

При всички изследвани пациенти параклиничните данни за възпалителен процес са били вече нормализирани, единствено показателите свързани с коагулацията са били повишени.


Според проучванията, най-вероятно основна роля в развитието на продължителния COVID-19 има засягането на коагулационната каскада на кръвта, дори след овладяване на възпалителните процеси в организма.

Четете повече по темата в puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК