Митовете за въглехидратите, в които трябва да спрем да вярваме

Те съдържат основни хранителни вещества, от които организмът се нуждае

27.10.2021 | 23:40 Редактор: Теодора Патронова
Митовете за въглехидратите, в които трябва да спрем да вярваме

Въглехидратите все още са един от най-противоречивите макронутриенти по отношение на диетата, отслабването, покачването на мускулна маса. Все още се ширят множество митове за тях, защото в последните десетилетия въглехидратите биваха обвинявани за наднорменото тегло като единствен виновник.

Премахването им от храненето и свеждането им до абсолютен минимум за сметка на протеините и мазнините дава бързи резултати в отслабването, но полезно ли е това наистина за здравето?

Въглехидратите съдържат основни хранителни вещества, от които организмът се нуждае, за да функционира правилно всеки ден. Те заемат важна част от редица функции в тялото, затова премахването им в дългосрочен план не е добра алтернатива.

Въглехидратите ви карат да напълнявате

Приемът на въглехидрати и покачването на теглото са две неща, които изглежда сякаш имат пряка взаимовръзка, но това не е така. Нито въглехидратите, нито мазнините сами по себе си причиняват напълняване. Всичко се свежда до приема на количество калории и тяхното съотношение, както и нивото на физическа активност. 

Всички въглехидрати са еднакви

Учудващо е, но все още има хора, които вярват в този мит. Въглехидратите съвсем не са еднакви. Най-общо се делят на прости и сложни. А най-опасни за талията и здравето като цяло са добавените рафинирани захари във всичките им форми.

Сложните въглехидрати имат най-слабо въздействие по отношение на кръвната захар и инсулина. Зеленчуците, зърнените храни, бобовите растения и пълнозърнестите продукти съдържат сложни въглехидрати, но наред с тях съдържат фибри, протеини и мазнини, които са важни за здравословното протичане на обмяната на веществата.

Плодовете съдържат прости и сложни въглехидрати, но те също нямат същия вреден ефект, какъвто имат добавените захари, защото съдържат изобилие от фибри, витамини, минерали, антиоксиданти. Всички те забавят усвояването на глюкозата.

Четете повече в az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК