Очаква се недостиг на пуйки за коледните празници в Англия

Причината е намаляването на работната сила

27.10.2021 | 09:30 Редактор: Теодора Патронова
Очаква се недостиг на пуйки за коледните празници в Англия

Британските фермери, които отглеждат пуйки заявиха, че ще направят всичко възможно да гарантират нормална Коледа на трапезата, но е много вероятно да има недостиг.

Правителството вече даде гаранции, че ще има пуйки за празничния период. Министрите свързват своите надежди с работниците от чужбина, пристигнали с временни визи, за да спасят Коледа.

Но Греъм Диър от Британския съвет на птицегледачите информира депутатите, че мярката е дошла твърде късно. Диър посочи, че визите на допълнителните 5500 работници за птицефермите по програмата за сезонните работници ще изтекат на 31 декември и е било много по-добре решението да е било взето  през лятото, за да се гарантира необходимото количество пуйки за Коледа.

Така че недостиг от пуйки се очаква, каза Диър и допълни, че в неговия сектор има 16-процентно намаление на работната сила. Представители на хранително-вкусовата промишленост заявиха по-рано, че острият недостиг на работници се дължи на Brexit и пандемията от Ковид-19 и призоваха правителството да облекчи ограниченията за имиграцията.

Том Брадшоу от Националния фермерски съюз заяви снощи, че градинските центрове за отглеждане на нарциси нямат достатъчно работници и една четвърт от реколтата ще отиде на боклука. Брадшоу допълни, че е нямало кой да прибере реколтата от тиквички, ябълки и есенни малини, а също е добре позната кризата в месокомбинатите, поради недостиг на касапи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК