Производството на пластмаса отделя повече парникови газове, отколкото въглищата

Докладът прогнозира, че индустрията отделя най-малко 232 млн. тона парникови газове всяка година

25.10.2021 | 11:28 Редактор: Теодора Патронова
Производството на пластмаса отделя повече парникови газове, отколкото въглищата

Въглеродно интензивното производство на пластмаса се развива с такива темпове, че ще отделя повече парникови газове, отколкото електроцентралите на въглища през това десетилетие, което подбива глобалните усилия за справяне с изменението на климата, се казва в доклад, публикуван миналата седмица.

Докладът на Bennington College и Beyond Plastics прогнозира, че пластмасовата индустрия отделя най-малко 232 милиона тона парникови газове всяка година през целия си жизнен цикъл - от сондажите за нефт и газ за гориво за съоръженията до изгарянето на пластмасови отпадъци. Това е еквивалент на 116 електроцентрали на въглища.

Освен това докладът установи, че нефтохимическите съоръжения са склонни да бъдат концентрирани в до голяма степен общности с ниски доходи и малцинствени общности, където се случва 90% от замърсяването. 

В доклада се казва също, че САЩ вероятно са подценили емисиите и замърсяването на въздуха, свързани с различни етапи от производството на пластмаси и износа на пластмасови отпадъци. 

Говорителят на Асоциацията на пластмасовата промишленост Джордж О'Конър каза в изявление, че докладът „подбира данни“ и посочи други проучвания, които установяват, че пластмасата всъщност води до по-ниски въглеродни емисии поради по-малкото си тегло и издръжливост в сравнение с алтернативи като стъкло и хартия.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК