"Пенсиониран" автобус "Чавдар" се радва на нов живот

Това е сбъднатата мечта на двама млади мъже

24.10.2021 | 14:50 Редактор: Елеонора Танева

Двама млади мъже сбъднаха детската си мечта като възстановиха за движение емблематичен за градския транспорт през 80-те години на миналия век автобус "Чавдар".

20-годишните младежи никога не са виждали подобен автобус по улиците. Техните родители обаче добре помнят емблематичните за една цяла епоха возила с марката "Чавдар". Такъв автобус може да бъде видян отново по улиците на Пазарджик, а идеята това да се случи е на Кристиян Ваклинов.

"От много малък си мечтаех един ден като порасна да имам такъв "Чавдар". Всъщност те изчезнаха, а аз бях недостатъчно голям, за да спася един", споделя Кристиян.

Преди няколко години негов приятел открива автобус "Чавдар" в село до Пазарджик. След две години преговори автобусът е закупен. Основната заслуга той да бъде пуснат отново в движение е на Иван Вълков.

"Стоял е на открито близо 10 години. Вътре беше складирана селскостопанска продукция. Съответно задържала се е вода и се наложи да направим всичко наново - под, стени, седалки", разказва Иван Вълков.

След цялостното обновяване на автобуса зад волана сяда Иво Ивайлов, който е шофьор в градския транспорт в София. Приема предложението с удоволствие.

"Има нещо специално, има го моментът на носталгията. И затова се радвам, че ме поканиха за пореден път да участвам в това връщане назад във времето", не крие радостта си Иво Ивайлов.

Оказва се, че желаещи да се повозят на възстановения "Чавдар" не липсват. СИНХРОН- Като мъничък съм се возил много И ми беше един от любимите автобуси. С баща ми съм ходил на работа с него. Винаги исках да сядам отпред до шофьора. СИНХРОН - Хубав спомен. Прекрасно. 

"За мен винаги е удоволствие да пътувам с този автобус, защото дълги, дълги години пътувах с такъв  до Паталеница, с №27. А днес сме тук със сина ми, внука, снахата - да направим едно пътуване, което за мен е връщане към младостта", споделя един от пътниците.

Кристиян и Иван планират разходките с ретро автобуса да станат регулярни. 

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Браво, трябва да отиде в ретромузея в Пещера Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Blackthorn
преди 2 години
Да го разглобат на части и да започнат да ги произвеждат! А ако документацията се пази някъде - още по-добре! Сигнализирай за неуместен коментар