Закаляването на малки деца - как да процедираме?

То повишава съпротивителните сили на организма, подобрява тонуса, както и работата на нервната система

22.10.2021 | 23:10 Редактор: Теодора Патронова
Закаляването на малки деца - как да процедираме?

В страни, в които студът е почти постоянен климатичен фактор, много от родителите, без да се замислят и да се притесняват започват да извеждат малките си деца, дори новородени бебета навън, при минусови температури и то само по бельо. Трудно е, на фона на нашите климатични условия, дори да си помислим за нещо подобно, но тази практика се оказва изключително полезна.

Закаляването повишава съпротивителните сили на организма, подобрява тонуса на мускулатурата, както и работата на нервната система. Освен това се активизират процесите на обмяна, както и се подпомага функцията на вътрешните органи.

За щастие най-честият въпрос е къде и кога да започнем, а не дали изобщо да го правим. Все повече родители се насочват към методиката на закаляване. На въпроса „Кога?“ отговорът може да бъде шокиращ – закаляването може да започне още след втората седмица от раждането. Важно значение има постепенното увеличаване на въздействието, тъй като бебетата имат несъвършена терморегулация, поради което прекаленото излагане на студ или топлина може да доведе до измръзване или прегряване.

Важно е придържането към няколко основни правила, които да се изпълняват целогодишно. На първо място – да не се спира. В противен случай постепенно сме достигнали до някакво ниво на закаляване, а след дълга пауза се налага всичко да започне отначало.

Друг важен момент е всичко да бъде под формата на игра, тъй като бебето ще за забавлява от това, което правите. Но още по-изпитано в практиката е даването на личен пример – ако бебето или малкото дете вижда, че неговите родители правят закалителни процедури, за него няма по-голям стимул, че това е правилно. Дори може само детето да започне да изявява желание.

Четете повече по темата в в puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК