"Чудодейно" зачатие - 70-годишна индийка роди първото си дете (+ВИДЕО)

Въпреки рисковете лекар се е съгласил на инвитро процедура

21.10.2021 | 23:24 Редактор: Елеонора Танева

 

70-годишна индийка сбъдна мечтата на живота си - роди първото си дете. Дживубен Валабхай Рабари е родила на 9 септември.

"Това е рядък случай, можете да го наречете чудо. Практикувам от 20 години, провел съм над 1000 инвитро процедури, но никога не съм виждал подобен случай. Въпреки че сме щастливи, че случаят е успешен, ние все още призоваваме хората да не опитват да забременеят в напреднала възраст", ​​казва д-р Нареш Бханушали, гинеколог от град Бхудж в щата Гуджарат.

Родилката не притежава никакви документи, които да доказват нейната възраст. Това е често срещан проблем в селските райони на Индия. Лекарите обаче твърдят, че тя е посочила, че е на около 70 години.

Д-р Бханушали каза, че Рабари се е обърнала към него за първи път преди около година и половина, след като четирима членове на нейното семейство успешно са заченали чрез инвитро процедури, проведени от него.

"Опитах се да я откажа, обяснявайки рисковете, казвайки ѝ, че дори може да загуби живота си, но тя беше толкова емоционална, че в крайна сметка се отказах", разказва медикът, цитиран от dnes.bg.

За да проведат процедурата, лекарите първо уголемяват матката на Рабари и ѝ прилагат хормонални лечения за започване на менструация, тъй като тя е била в постменопауза повече от 20 години.

"На осмия месец от бременността кръвното ѝ налягане беше високо и ние решихме да изродим детето един месец по-рано", каза д-р Бханушали.

Момченцето, на име Лаало, е държано в интензивното отделение за 15 дни, след което и майката, и детето са пуснати да се приберат.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК