Каролин Бонгран сподели невероятната история в основата на "Влюбеният Айфел"

Това е филм, който е вътре в моето сърце, споделя писателят

21.10.2021 | 19:41 Редактор: Елеонора Танева

Филмът "Събитието“ спечели голямата награда на кино-литературния фестивал "Синелибри". Френската драма е носител на приза “Златен лъв” във Венеция. При строги мерки протичат и културните събития у нас. За събитието имаше изграден и специален пункт за тестове. В програмата на "Синелибри" тази година беше излъчена премиерата на дългоочаквания филм "Влюбеният Айфел".

Филм със завладяващ сценарий, стигнал до големия екран след 25 години премеждия от всякакво естество. Четвърт век са необходими на известната френска писателка Каролин Бонгран, за да види идеята си реализирана.

"Филмът преминава през 6-ма продуценти, режисьори, но винаги имаше нещо, което се случваше и се проваляше. Беше трудно, но ето - накрая той е факт и съм доволна", не крие радостта си писателят и сценарист Каролин Бонгран.

Идеята за филма се ражда случайно докато учи в Лос Анджелис. 

"Аз имах две идеи за романтични комедии. За първата ми казаха "много добре, но финалът не струва". И за втората така, това ме жегна много. Питаха ме "Имаш ли нещо друго?" и изведнъж им казах "Да, имам нещо много скъпо, голямо, хубаво за вас", а аз нямах нищо. И измислих ей така изведнъж и им казах Гюстав Айфел и построяването на Айфеловата кула за неговата любима, чието име започва с буквата А. А това, което е още по-лудо в цялата история е, че имам една приятелка която сега живее в България и ѝ се обадих да намери всички документи за Айфеловата кула, за Гюстав, за любимата му, която се казва Адриен. И всичко отговаряше на истината и така започна работата по сценария", разказва  невероятната истинска история писателят.

Въпреки всички перипетии Каролин не се отказва.

"Това е филм, който е вътре в моето сърце.  И понякога децата ми, които са големи, ми казват, че това е детето, което съм имала преди тях. Бях готова на всичко за този филм, ето защо и често като говоря за него има сълзи в очите ми. Отчаяно исках този филм да съществува. Малко си бях изгубила ума с този сценарий", сподели Каролин Бонгран.

"Влюбеният Айфел" направи своята премиера в България на фестивала "Синелибри". 

"Причината този филм да е в програмата на "Синелибри" е, защото това е филм, който е предзвикал написването на книга, нещо по-различно от адаптациите, филм който ражда след себе си книга", заяви директорът на фестивала "Синелибри" Жаклин Вагенщайн.

Вярва, че сценаристът е човек с мисия, който отчаяно силно иска нещо и се сблъсква с много трудности, за да го постигне. 

"Мисля, че човек трябва да се осмелява да има големи мечти, това си има цена – емоции, болка, тъга, но си струва. Но ако трябва да се чака 25 години моят отговор е НЕ. До 10 години е нормално. Аз мисля, че съм била луда. Но имах късмет и филмът се направи", добавя Каролин Бонгран.

Убедена е, че в живота трябва да се стремим към щастието и към това да сме различни. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК