Медитацията е верен помощник при преодоляването на постоянния стрес

Добре известен начин за справяне с негативизма е тренирането на съзнанието

22.10.2021 | 06:30 Редактор: Жаклина Иванова
Медитацията е верен помощник при преодоляването на постоянния стрес

Учени от Института за познавателни и мозъчни науки на Макс Планк в Лайпциг и Изследователската група по Социална неврология към Обществото на Макс Планк в Берлин наблюдават намаляване в хормона на стреса при трениране на съзнанието, което промотира чувства като внимателност, благодарност или състрадание.

Количеството кортизол в косата на човек, може да предостави информация за това до каква степен той е обременен от чувство на постоянен стрес.

Според проучване на Техническото здравно осигуряване в Германия, 23% от обществото там редовно страда от стрес.

Този фактор влияе върху нормалното състояние и добрия начин на живот на хората. При тях се наблюдава повишен риск от поява на редица физиологични заболявания като диабет, сърдечно-съдови нарушения и психологически разстройства - най-често депресия, която засяга много голяма част от световното население.

Поради тази причина изследователите търсят различни методи, чрез които могат да редуцират всекидневната доза стрес при хората. Добре известен начин за справяне с негативизма е тренирането на съзнанието, чрез различни видове медитация и поведенчески упражнения.

Според множество проучвания, след осем седмично практикуване на програма, включваща такъв тип упражнения, се наблюдава сериозно редуциране на чувството за стрес дори при хора, които не са изложени до голяма степен на него.

Досега не беше известно колко време е необходимо за редуцирането на всекидневния стрес. Също така при предходни изследвания след практиките, участниците сами трябва да оценят своето ниво на стрес.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК