Георги Господинов: Ще ми се литературата да е ваксината и имунната система, която ще ни помогне

Българският писател е първият от Източна Европа, удостоен с отличието "Премио Стрега Еуропео"

18.10.2021 | 19:21 Редактор: Елеонора Танева

Българският писател Георги Господинов спечели най-престижната италианска награда за литература. Той е не само първият българин, удостоен с отличието "Премио Стрега Еуропео", но и първият писател от Източна Европа, който взима наградата. Романът "Времеубежище" спечели в конкуренция с други четири книги.

"Много ми се ще литературата да е ваксината и имунната система, която ще ни помогне да излезем оттук", заяви писателят Георги Господинов.

След тези думи Георги Господинов влезе в истински пантеон от именити автори, носители на наградата "Стрега". Романът му спечели в оспорвана надпревара с още четирима именити писатели от цяла Европа. Неотлъчно до него е и преводачката Борислава Чакринова от Българския културен институт в Рим. 

"Тук са издадени всички негови книги, не само двамата му романа, но и всички сборници с разкази. Италия е една от страните, които приемат най-топло книгите на Георги Господинов", сподели Борислава Чакринова

Журито е от 20 италиански писатели - носители и финалисти на отличието през годините. Наградата му беше връчена на церемония, която се превърна в кулминацията на Международния панаир на книгата в Торино. Събитие, на което пандемията за малко остана на заден план.

"Залата не успя да побере всички, които искаха да видят и чуят Георги Господинов на живо. Дойде италианска студентка, която е написала дипломната си работа върху творчеството му. Имаше много млади хора. Самият Господинов каза, че тези срещи са неговото "времеубежище", сподели Борислава Чакринова. 

Италия познава Господинов още от 2014-а година с първия му преведен роман. А за "Времеубежище" казва, че описва една от диагнозите на нашето време. 

"Никое време не ти принадлежи, никое място не е твое, това, което търсиш не търси теб, онова, което сънуваш, не те сънува. Ако си на вярното място, си в друго време, ако си във вярното време, си на друго място... Нелечимо", сподели писателят.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК