С какво е полезен Бета-каротинът?

Това е растителен пигмент, който придава цвят на червените, оранжевите и жълтите зеленчуци

16.10.2021 | 18:08 Редактор: Теодора Патронова
С какво е полезен Бета-каротинът?

Бета-каротинът е растителен пигмент, който придава цвят на червените, оранжевите и жълтите зеленчуци. Той се счита за провитамин А каротеноид, което означава, че тялото може да го превърне във витамин А (ретинол). Освен това бета-каротинът има мощни антиоксидантни свойства. Името му произлиза от латинската дума за морков. Бета-каротинът е открит от учения Хайнрих Вилхелм Фердинанд Вакенродер, който го изолира от моркови през 1831 г.

Освен, че служи като източник на провитамин А, бета-каротинът действа и като антиоксидант.  Оксидативният стрес има известен принос за развитието на някои хронични заболявания. Антиоксиданти като бета-каротин помагат за намаляване или предотвратяване на оксидативния стрес в организма.

Изследванията свързват храненето с храни, богати на бета-каротин и приемането на добавки с бета-каротин, водят до ползи за здравето.

Подобрява когнитивните способности

Според някои проучвания, бета-каротинът може да подобри когнитивните функции, поради антиоксидантните си ефекти. Осем проучвания, фокусирани върху антиоксидантите, включително бета-каротин, установяват ползи за когнитивните функции и паметта, свързани с приема на бета-каротин.

Подпомага здравето на кожата

Бета-каротинът също може да помогне за подобряване на здравето на кожата. Отново това вероятно се дължи на неговите антиоксидантни ефекти. Проучвания съобщават, че приемът на голямо количество антиоксиданти, включително бета-каротин, може да увеличи защитните сили на кожата срещу UV лъчението и да помогне за поддържане на здравето и външния вид на кожата.

Четете цялата статия в puls.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК