Ковид-19 влияе и на хормоналния ни баланс

Диабетът остава висок рисков фактор за тежко протичане на инфекцията

14.10.2021 | 23:55 Редактор: Теодора Патронова
Ковид-19 влияе и на хормоналния ни баланс

Вирусът, който води до развитие на тежкия остър респираторен синдром -SARS CoV-2, се характеризира с предилекцията за мултиорганно засягане, дължащо се на широко "разпространения" Angiotensin Converting Enzyme-2 (ACE-2) рецептор, чрез който вирусът навлиза в организма. Централната нервна система, сърцето, стомашно-чревният тракт, коагулационната каскада са най-често въвлечените системи и органи във възпалителния процес. Тъй като имунният и ендокринният отговор са тясно свързани, хормоналният баланс често е повлиян при засегнатите пациенти.

Известно е, че вирусът предизвиква хипокортизолизъм и централен хипотиреоидизъм. Установени са повишени серумни нива на хормони като пролактин, лутеинизиращ хормон и фоликуло-стимулиращ хормон. За разлика от това нивата на естроген и тиреоид-стимулиращ хормон често за занижени при инфекцията.

Предполага се, че възпалителният процес уврежда хипофизата и хипоталамуса. Учени описват понижени нива на хормонообразуване при надбъбречна и щитовидна жлеза като дългосрочен ефект след преболедуване.

SARS-CoV образува вирусни пептиди, които отговарят по структура на адренокортикотропния хормон. Имунният отговор на инфектираните се изразява в образуване на антитела, насочени към тези вирусни протеини и едновременно с това към посочения хормон, предизвиквайки надбъбречна недостатъчност. Съобщени са случаи на пациенти с хипокортизолизъм при преболедували от инфекцията пациенти, които никога не са получавали лечение, базиращо се на стероиден прием.

Експресията на ACE-2 рецепторите върху ензокринния панкреас и островните клетки предполага, че панкреасът е податлив на SARS-CoV-2. Аутопсичен материал показва наличието на вируса в панкреаса с предилекция на островните клетки – на т. нар. Лангерхансови острови, които отговарят за синтеза на инсулин.

Диабетът остава висок рисков фактор за тежко протичане на инфекцията и е предиктор за висока смъртност. Инфламаторната среда и повишените цитокинови нива при диабет вероятно допринасят за по-тежкото протичане на болестта.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК