Кои са храните, които е добре да избягвате да готвите в мултикукър?

Бавното готвене определено не е подходящо за морски дарове

13.10.2021 | 23:31 Редактор: Искра Ангелова
Кои са храните, които е добре да избягвате да готвите в мултикукър?

Забързаното ежедневие оставя все по-малко време за готвене на модерната работеща жена. Ако си имате редица ангажименти, които не ви оставят достатъчно време за готвене, не сте сами. Много жени се обръщат към съвременните уреди за готвене, помагащи да се радвате на вкусна храна, без да губите време. Един такъв уред е мултикукърът. Той помага да се погрижите за вкусната топла вечеря, без да губите време в стоене над фурната.

Достатъчно е да сложите необходимите продукти в него, да настроите таймера и да оставите уредът да си свърши работата.

Има обаче някои храни и продукти, които не е препоръчително да слагате в мултикукъра. Някои храни могат да намалят вкусовите си качества след продължителна термична обработка, макар и на ниски температури. Други могат да изгубят здравословните си качества, а трети – да влошат текстурата на цялостното ястие.

Кои са храните, които е добре да избягвате да готвите в мултикукър?

Миди

Мидите имат изключително крехко месо. Това означава, че на тях им е нужно съвсем малко, за да се сготвят. Ако оставите мидите да се готвят на бавен огън за продължително време, това ще накара месото им да започне да се разпада и скашква. Бавното готвене определено не е подходящо за морски дарове, които се приготвят бързо.

Замразено месо

Винаги е добре да размразите месото, преди да го поставите в мултикукъра. Това важи и за стандартното готвене на фурна. Ако поставите замразено свинско, телешко месо или птиче в мултикукъра преди да сте го размразили, ще попречи на това месото ви да се сготви равномерно по цялата повърхност и вътрешност. Това не само дава лош вкус на ястието, но и ви поставя в риск от различни бактерии, информира az-jenata.bg.

Люти чушки

Лютият червен пипер има свойството да се пръска при продължително готвене. Това се случва дори когато печете люти чушки в чушкопек или на тиган. Капсаицинът в тях се разширява и кара плътта на чушката да експлодира. Разпръскването на чушката из вътрешността на съда за готвене може да промени желаната текстура и вкус на ястието.

Сух боб

Бобът е част от много рецепти за бавно готвене или готвене в мултикукър. С него се приготвят всякакви яхнии, чили, ястия с месо, които се нуждаят от повече време, за да станат готови. Същото важи и за ястия с боб в мултикукър. Можете да готвите боб в такъв уред, но той не трябва да е изцяло сух. Добре е преди това да е сварен. Според Американската агенция по храните, суровият боб съдържа токсини, наречени лектини, които не се унищожават при готвене в мултикукър, тъй като този уред не достига нужните температури. Препоръчително е да варите известно време боба, преди да го сложите в мултикукъра.

Прясно мляко

Много рецепти включват мляко в състава си. То може да направи ястието по-вкусно, с мека текстура и гладък вкус. Млякото обаче не е подходящо за мултикукър, защото продължителното готвене може да го накара да изкипи и да развали цялото ястие.

Вино

Виното е добавка към редица ястия с месо, паста, зеленчуци, сосове и много други. Алкохолът придава фантастична крехкост, аромат и вкус на ястията, особено на месата. Той обаче се изпарява при готвене, а в плътно затворения мултикукър няма как да се изпари. Това може изцяло да измени вкуса на ястието, дори да го влоши.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК