София търси съвременни будители, вдъхновител е великата Татяна Лолова

Всички жители ще могат да предложат свои съграждани до 20 октомври

04.10.2021 | 20:00 Редактор: Жаклина Иванова

Столичният район "Слатина" търси своите съвременни будители. Вдъхновител на инициативата е покойната актриса Татяна Лолова.

Всички жители ще могат да предложат свои съграждани до 20 октомври. Само за четири дни има около 10 номинации, като една от тях е кметът на района - Георги Илиев.

Петруна Маринова живее в столичния квартал "Слатина" от 40 години, а вече 5 години е част от местното читалище "Светлина". Тя е от първите хора, които са получили номинация за съвременен будител за историите и спомените, събрани в книга, посветена на бившето софийско село.

"Хората започнаха да носят старите си албуми, да разказват своите стари спомени, да носят медалите на своите прадеди, да слагат 100-годишните цървули, които са шити от дядовците им и носиите на бабите им", сподели тя.

Докато събира историята на район "Слатина", много млади хора са идвали, за да разкажат спомените на своите семейства.

"Младите хора имаха памет и самочувствие, че са от този род, че са наследници и са живели тук, че са възпитани и получили образованието си от този род", каза Петруна Маринова.

Спечелилите най-много номинации ще бъдат представени с изложба и кратка история за делата в Деня на народните будители. Инициативата съвременни будители е вдъхновена от покойната актриса Татяна Лолова.

"Тя беше живото сърце, усмивката на квартала и усещаме, че ни липсва едва след като вече я няма. Затова с колегите обсъдихме какво можем да направим, така че преди тези хора да си отидат, да разберат колко са ценни за цялото общество. Това е един малък жест", обясни Георги Илиев.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК