Закуската е най-важното хранене, може жестоко да сбъркате с нея

Храната трябва да доставя достатъчно енергия и да е богата на ценни вещества

28.09.2021 | 22:51 Редактор: Жаклина Иванова
Закуската е най-важното хранене, може жестоко да сбъркате с нея

Закуската е най-важното хранене за деня. Тя трябва да доставя достатъчно енергия, да е богата на ценни хранителни вещества и да съчетава всички здравословни компоненти – протеини, въглехидрати, фибри, полезни мазнини.

Невинаги закуската обаче е толкова здравословна, колкото си мислим. Дори да закусвате със зърнена закуска всяка сутрин, това не означава автоматично, че се храните здравословно. В много готови зърнени закуски, миксове с овесени ядки или гранола, се съдържат големи количества добавена захар. Макар да са вкусни и представяни като здравословни, тези закуски съвсем не са такива.

Според healthline.com, най-лошата закуска е тази, която е заредена с добавена захар. Добавените захари към закуската са честа практика в съвременните готови предложения. Те са част и от домашно приготвените закуски, тъй като имат цялостно присъствие в съвременната диета.

Закуските с високо съдържание на захари могат да доведат до възпаления в тъканите, а те от своя страна да станат предпоставка за различни заболявания, като затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания, хронични дегенеративни заболявания.

Сред страничните ефекти от закуски, богати на добавени захари, са високо кръвно налягане, омазнен черен дроб, диабет, възпаления, сърдечносъдови инциденти.

Ако избирате да закусвате със зърнени закуски е от изключително голямо значение да четете внимателно етикетите. Избирайте закуски, които не съдържат добавена захар.

Палачинките са друга популярна закуска, която е вредна. Дори да приготвите тестото за палачинки с алтернативно на рафинираното пшеничено брашно, добавянето на конфитюри, шоколади, сладка прави закуската ви нездравословна и потенциално скъсяваща продължителността на живота заради рисковете от заболявания, които крие. В палачинките се съдържат наситени масла, включително краве масло, кокосово масло, ядкови масла, които могат да доведат до повишаване на теглото, холестерола и триглицеридите в кръвта.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК