Млеката на растителна и ядкова основа - полезни ли са наистина?

Соевото мляко и продуктите от него също имат някои потенциални рискове за здравето

27.09.2021 | 23:10 Редактор: Юлия Христова
Млеката на растителна и ядкова основа - полезни ли са наистина?

Млечните продукти са нещо, което много хора избират да премахнат от диетата си по някаква причина – заради хранителна алергия, диетични или калорийни съображения, веган или вегетариански начин на хранене. Млеката на растителна и ядкова основа са алтернативите на животинските видове мляко и млечни продукти. Те набират изключителна популярност в последните години, защото са считани за здравословен заместител на животинските млека, но дали това е така?

Според данни от проучване на Министерство на земеделието на САЩ препоръчителната доза млечни продукти за възрастни е приблизително 2-3 чаши на ден. Те са достатъчни, за да може организмът да получи необходимите протеини и калций за деня. Изследванията показват, че соевото мляко се доближава най-много до тези показатели сред останалите растителни алтернативи на млякото. Не всички видове растителни и ядкови млека имат подобни ползи за организма. Соевото мляко и продуктите от него също имат някои потенциални рискове за здравето.

Каквато и да е причината да се откажете от млечните продукти, трябва да знаете повече за алтернативите им и техните не толкова здравословни потенциални ефекти.

Не е задължително да отслабнете

Ако причината да се откажете от млечните изделия е отслабването, трябва да знаете, че не видът, а начинът, по който приемате млечни продукти е от най-голямо значение за редукцията на теглото. Количеството сирена и кашкавали с всичките им производни е от голямо значение за калорийния прием, тъй като те са най-калоричните сред млечните продукти. В 100 грама кашкавал или сирене се съдържат между 300 и 400 калории. Прясното и киселото мляко не са толкова наситени откъм калории. В 100 грама кисело мляко се съдържат около 60 калории.

Растителните и ядковите млека и продукти съдържат малко по-малко калории, но техният хранителен състав е различен. Те не съдържат толкова задоволително количество протеини, както млечните продукти. Според проучване от 2011 година, публикувано в списание Journal of Nutrition, млечните продукти и протеините в тях могат дори да подпомогнат изгарянето на мазнини и покачването на мускулна маса.

Още по темата четете в Az-jenata.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК