Безценна находка в Русокастро: Откриха съд с рисунка на снежен леопард от Волжка България

Изключително детайлно са представени гривата, муцуната, петната по тялото и лапите на легендарното животно

28.09.2021 | 13:57 Редактор: Жаклина Иванова

Изключително ценна находка е открита при проучването на водохранилището в средновековния град Русокастро край Камено. Става въпрос за керамичен съд, върху който е изобразен барс или снежен леопард.

Според археолози откритието има потенциала да пренапише част от историята на България или поне да даде светлина върху това дали Второто българско царство е имало досег с Волжка България в Азия.

Фигурата е дълга 16 см и е висока 14 см. Изключително детайлно са представени гривата, муцуната, петната по тялото и лапите на легендарното животно. Първоначално археолозите са приели, че изображението е на т.нар. "леопардов лъв".

"Това е единствено по рода си открито изображение в България. Съвсем ясно е, че в момента проучваме останките от живота на едни благородници, които са живеели на това място. Не всеки може да си позволи такъв съд вкъщи", обясни директорът на Регионалния исторически музей в Бургас Милен Николов.

Образът е характерен за съдовете от Византия. Подобен е открит и в царската цитадела в Царевец във Велико Търново. Те представляват изображения на лъвове, но с петна като на леопарди. В Царската резиденция Русокастро находката изненадва археолозите.

"Този съд е изключително добре направен. Художникът е бил просто съвършен", добави Николов.

Барсът се свързва с културите в Централна Азия. Той е символно животно както за хората от Волжка България, така и за татарите, които я завземат през 13 век. Находката е от периода 1350 – 1375 година. Открита е след двумесечни разкопки. Продължава откриването на още ценни находки, които говорят за разцвета на крепостта.

"Богат замък с големи търговско-икономически връзки и най-важното с много силно присъствие на паричните знаци на българските царе, което показва неговия предимно български характер", разказа нумизматът Васил Мутафов.

Открита е и медна монета на Мурат I от 1362 година, която показва падането на крепостта, както и два шлема, които в момента се реставрират. Предстои находките да бъдат изложени в музеи.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК