Как са свързани спортът и имунитетът?

Имунната система е представена от 2 условни раздела – вродения имунитет и придобития

25.09.2021 | 10:27 Редактор: Юлия Христова
Как са свързани спортът и имунитетът?

Инфекциите на дихателните пътища са добре познат проблем сред атлетите. Днес вече е известно, че при тежки физически усилия настъпват имунологични промени, които биха могли да направят човека уязвим за някои заболявания.

Имунната система е представена от 2 условни раздела – вродения имунитет и придобития, развил се след среща с конкретния патогени. Вроденият продължава да функционира и е първа бариера на защита; състои се от физични (кожа, епител, слуз), химични (pH на телесните течности, лизозим, протеини и комплемент) и клетъчни (макрофаги, неутрофили, еозинофили и natural killer клетки) компоненти. Придобитият имунитет, който се активира няколко дни след среща с патогена, се представлява от хуморален (В лимфоцити и антитела) и клетъчен имунитет (Т лимфоцити). Действието на придобитата имунна реакция изисква предварително специфично разпознаване на чуждия агент.

Тези два вида имунитет работят едновременно и синхронно, като посредник за това са цитокините, предаващи сигнали между клетките. Т лимфоцитите са с основна роля в координацията на имунния отговор. В зависимост от това какъв е микроорганизмът (вирус, паразит, бактерия или гъбички), те ще секретират различни видове цитокини, които ще стимулират преимуществен тип имунен отговор, бил той хуморален, клетъчен или вроден.

Спортът ни кара да се чувстваме добре, изгаря калории, може да ни изпоти, при редовни упражнения да извая силуета на тялото, но има ли потенциал да се намеси в описаните по-горе процеси? Да, има.

Имунология на упражненията

В хода на физическо усилие, много от компонентите на имунната система могат да се повлияят от него. Интензивността, продължителността и регулярността на спортуването във времето, физическата кондиция на човека са от значение до колко ще бъдат повлияни тези имунни компоненти.

По време на интензивно и продължително физическо усилие се наблюдава значително и пропорционално на усилието покачване на интерлевкин-6 (IL-6), както и на противовъзпалителни цитокини като IL-10 и IL-1. Едно такова съотношение на цитокините е свързано с предоминиране на Т 2-ри тип хелперни лимфоцити за сметка на 1ви тип Т хелпери. Това би могло да обясни защо при част от професионалните спортисти се наблюдава повишена склонност към инфекции, както и по-голямата честота на атопичните състояния при тези хора, пише puls.bg.

Т-хелперите се подразделят на тези 2 подтипа, като предоминирането на 2ри тип за сметка на 1ви е свързано със следните промени в имунния отговор:

По-добра защита от бактериални инфекции;

Повишена честота на автоимунните прояви;

Повишена честота и на алергичните реакции от бърз тип;

Понижен имунитет към вирусни инфекции

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК