Завещанието на принц Филип ще е в тайна поне 90 години – защо?

Това беше отсъдено от Висшия съдебен съвет на Великобритания преди няколко дни

23.09.2021 | 22:43 Редактор: Искра Ангелова
Завещанието на принц Филип ще е в тайна поне 90 години – защо?

Покойният съпруг на кралица Елизабет II – принц Филип – е направил завещание преди смъртта си, но повечето настоящи членове на кралското семейство така и няма да разберат какво е написано в него.

Съдържанието на документа ще остане в тайна за поне 90 години, за да предпази честта и самочувствието на кралицата. Това беше отсъдено от Висшия съдебен съвет на Великобритания преди няколко дни. Филип, който беше женен за кралицата в продължение на 73 години и е баща на Чарлз, Ан, Андрю и Едуард, почина през април на 99-годишна възраст.

Колкото и странно да звучи, това съдебно решение не е прецедент. В продължение на повече от век съдът е бил молен да засекретява завещанията на членове на кралското семейство след тяхната смърт. След изтичането на 90 години, ще има специален съвет, който да реши дали завещанието на Филип ще бъде отворено, или ще се продължи неговата тайнственост.

"Аз съм на мнение, че поради конституционното положение на суверена е подходящо да има специална практика по отношение на кралските завещания. Необходимо е да се представи защита на личния живот на тази ограничена група хора, за да се запази достойнството на кралицата и близките членове на нейното семейство", казва съдия Андрю Макфарлейн пред BBC.

Съдията ще бъде пазител на сейф, който съхранява 30 плика, съдържащи завещания на починали членове на кралското семейство.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК