Бебе и домашен любимец в един дом - добра идея ли е?

Добре е да не подценяваме някои основни съвети

22.09.2021 | 20:59 Редактор: Юлия Христова
Бебе и домашен любимец в един дом - добра идея ли е?

Често грижата за бебето до някаква степен се сравнява и с тази за домашните ни животни. Само че отговорностите са много повече. Нищо не пречи да започнем тренировката за бебе с осиновяването на котка или куче, но какво следва когато в дома ни дойде и бебето, което трябва да намери начин да съжителства с домашното ни/ домашните ни животно/животни?

Няма спор, че се налага известно планиране на някои детайли, но това не прави съжителството с бебе и домашен любимец мисия невъзможна. Затова е и добре да не подценяваме някои основни съвети, които да позволят мирно и безопасно съжителство.

За да вмъкнем идеята за бебе е добре още преди раждането на детето да видим как животното реагира на бебета, за целта може да поканим вкъщи наши приятели, които имат бебе или малко дете. Важно е да съблюдаваме реакциите и на двете страни постоянно.

Ветеринарни лекари дори препоръчват преди още да дойдете в дома си с новороденото бебе, да донесем от болницата неговото одеялце или чаршаф, така че домашното животно да свикне с миризмата му, дори още преди реалната среща.

За животните миризмата е много важна, по нея те много добре се ориентират за своите собственици.

Нормално е през дните, прекарани в родилното на домашния любимец да сте му липсвали доста, поради което още с отварянето на вратата те се хвърлят върху Вас. Затова се препоръчва да седнем с бебето на дивана или дори на пода, така че да позволим на любимеца ни да подуши „новодошлия гост“.

След т. нар. „запознанство“ може да позволите на кучето или котката да се сгушат до Вас, например докато кърмите или приспивате бебето.

Обикновено първите две седмици са период на свикване. Затова и е неподходящо оставянето на бебето без надзор, заедно с животното, колкото и добре да мислите, че познавате Вашия домашен любимец.

Кучетата често са непредсказуеми, макар и добронамерени, а котките обичат да скачат в леглото, за да се сгушват плътно до бебето.

Не на последно място е и Вашата възможност да се справяте с изцяло новия и времезаемащ процес на отглеждане на бебе, заедно с разхождането по два пъти на ден на куче, например. Защото често собствениците си представят как бебето и животното си играят заедно, но това не отменя и редицата задължения, които си остават по отглеждането и на двете.

Цялата статия четете на Puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК