Какви са потенциалните рискове за здравето ни, ако спим с бижутата си?

Ръцете се подуват през нощта, което може да предизвика отоци по пръстите при носене на пръстени

22.09.2021 | 06:30 Редактор: Искра Ангелова
Какви са потенциалните рискове за здравето ни, ако спим с бижутата си?

Сваляте ли любимия си пръстен през нощта? Може би венчалната халка не слиза от ръката ви, защото вярвате, че носи лош късмет, ако я свалите?

Много хора спят с бижутата си по някаква причина или просто защото забравят да ги свалят. Оказва се, че това може да има потенциални рискове за здравето.

През нощта човек се поти и това е една от причините бижутата ви да предизвикат алергична реакция, според verywellhealth.com.

Нощното изпотяване може да е следствие от стрес, напрежение, здравословни проблеми, хормонални колебания и промени, консумация на алкохол, прекалено топла среда в спалнята. Бижутата, които стоят директно върху кожата, особено ако са по-стегнати (пръстени, гривни, колиета, синджири) влизат в пряк досег с потта по кожата. Мястото може да се превърне в среда за развитие на бактерии и микроорганизми, които да предизвикат алергична или възпалителна реакция.

Ръцете се подуват през нощта, което може да предизвика отоци по пръстите при носене на пръстени. При прекомерно подуване може да се наруши и сънят ви, съобщава az-jenata.bg.

Носенето на верижки и огърлици през нощта може да предизвика увиването и закачането им по чаршафите и завивките, което създава потенциален риск от пристягането им около шията.

Благородните метали обикновено не предизвикват алергични реакции. В редки случаи това може да се случи. В бижутата обаче има примеси, като никел, месинг и други метали, които могат да предизвикат алергична реакция по кожата. Най-често тя се изразява в зачервяване, сърбеж, подуване, раздразнения, според учени от катедрата по клинична дерматология в болница Moint Sinai. Те съветват хората да свалят бижутата си преди лягане и да ги слагат обратно на сутринта.

Спането с бижута може да изглежда като нещо нормално и безобидно, но е важно да се създаде навик за свалянето им вечер, за да се избегнат потенциални рискове за здравето. Така се намалява дразненето на кожата, потиска се растежът на опасни бактерии и се повишава комфортът по време на сън.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК