Пробиотиците допринасят за имунната функция и храносмилането - ето как

Микроорганизмите в храносмилателната система са в по-голямата си част полезни бактерии

17.09.2021 | 12:04 Редактор: Юлия Христова
Пробиотиците допринасят за имунната функция и храносмилането - ето как

Пробиотиците са живи микроорганизми, които играят важна роля за здравето. Те се намират във ферментиралите храни, но могат да се приемат и като хранителна добавка. Пробиотиците могат да подобрят имунната функция, храносмилането и сърдечното здраве, да намалят възпалението и дори да помогнат в борбата с депресията и тревожността.

Редица проучвания показват още, че пробиотиците могат да помогнат за намаляване на теглото и коремните мазнини. Микроорганизмите в храносмилателната система са в по-голямата си част полезни бактерии, които произвеждат някои важни хранителни вещества, включително витамин К и някои витамини от група В. Те помагат за разграждане на фибрите, които тялото не може да усвои, превръщайки ги в полезни мастни киселини.

Има две основни групи полезни бактерии в червата: бактериоидети и фирмикути. Проучванията при хора и животни сочат, че телесното тегло е свързано с баланса на тези две групи бактерии. В изследвания е установено, че хората с умерено тегло имат различна чревна микрофлора от тези с наднормено тегло или затлъстяване. Повечето проучвания показват, че хората със затлъстяване имат повече фирмикути и по-малко бактероидети, в сравнение с хората с умерено тегло. Не всички проучвания обаче потвърждават този резултат.

Освен това хората със затлъстяване обикновено имат по-малко разнообразни чревни бактерии и колкото по-бедна е чревната им микрофлора, толкова по-склонни са да наддават тегло.

Интересно е, че при трансплантиране на чревни бактерии от мишки със затлъстяване в червата на мишки с нормално тегло, последните също развиват затлъстяване.

Пробиотичните храни включват кисело мляко, кефир, кисело зеле, туршия, кисели краставички, комбуча, моцарела, гауда и кимчи. Освен това бобовите растения и плодовете съдържат много фибри, които стимулират растежа на здрави бифидобактерии. Пробиотиците не трябва да се бъркат с пребиотици – въглехидрати, често диетични фибри, които помагат за храненето на полезните бактерии в червата. Храни, богати на пребиотици, са артишокът, бананите, аспержите, овесът и ябълките, пише puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК