Хапвайте фъстъци, но не прекалявайте - ето защо

Напълняването може да бъде най-малкият ви проблем

16.09.2021 | 13:24 Редактор: Елеонора Танева
Хапвайте фъстъци, но не прекалявайте - ето защо

Фъстъците са любими ядки на мнозина. Те са не само вкусни, но и много богати на фибри, протеини и полезни мазнини. Те съдържат и въглехидрати, които обаче се усвояват бавно, което прави фъстъците храна с нисък гликемичен индекс, подходяща за диабетици. Но... са висококалорични.

Проучване, публикувано в Journal of the American College of Cardiology установява, че консумацията на фъстъци в умерени количества два пъти седмично намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания с до 20%.

Добре е да знаете какви последствия може да има за здравето ви прекаляването с ядките.

Ако редовно похапвате фъстъци, може да напълнеете - 50 грама фъстъци съдържат повече от 300 калории.

Фъстъците съдържат лектини и фитинова киселина. Тези съединения могат да попречат на нормалното усвояване на някои хранителни вещества, особено минерали, като цинк, желязо и калций, информира az-jenata.bg.

Фъстъците са много богати на омега-6 мастни киселини, които са много важни за организма, особено за косата, метаболизма, мозъчната функция, репродуктивните възможности на тялото. Но ако се стигне до свръхприем - има риск от инсулинова резистентност, повишаване на теглото и общата мастна тъкан в тялото, в частност около корема и талията.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК