Може да не пестим гориво при шофиране по инерция, но научаваме други тайни на колата

Експериментът трябва да се направи на равен и сух участък от пътя

15.09.2021 | 13:08 Редактор: Елеонора Танева
Може да не пестим гориво при шофиране по инерция, но научаваме други тайни на колата

Много шофьори карат автомобила си по инерция, когато им се отдаде възможност. Спорно е дали това пести гориво при съвременните автомобили, но е удачен вариант за проверка на работата на някои основни системи в колата. 

От движението по инерция може да се определят настройките на шасито и на кормилното управление, степента на износване на лагерите на колелата, състоянието на трансмисията и ефективността на превозното средство като цяло. 

Автомобилът трябва да бъде пуснат по инерция до пълното си спиране, но по равен участък - без изкачвания или спускания, а асфалтът трябва да бъде сух.

Необходимо е да ускорите до 50 км/ч, след което да включите на неутрална предавка. При автомобили с автоматична скоростна кутия движението продължава без даване на газ.

При тези условия масовите автомобили изминават около 500 метра, докато по-големите и скъпи модели може да достигнат 700 метра. Ако измине по-малко разстояние - проверете състоянието на основните системи. Може да се окаже, че  има повреда, която води до по-висок разход на гориво.

Четете повече по темата в Automedia.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК