Слънчогледите могат да изчистят природата след ядрена катастрофа

Tе попиват токсини от почвата и дори езера

05.08.2021 | 22:48 Редактор: Юлия Христова
Слънчогледите могат да изчистят природата след ядрена катастрофа

Колкото и да не ви се вярва, слънчогледите са важна част от процеса за изчистване на природата след ядрена катастрофа, пише thesized.com.

Това е така, понеже те попиват токсини от почвата и дори езера.

Слънчогледите освен това помагат да се увеличи качеството на въздуха и ускоряват процеса на превръщане на водните източници в питейни. В резултат това растение се е превърнало в символ на мира и на свободния от ядрено оръжие свят.

Акумулатори

Учените наричат слънчогледите хиперакумулатори. Това означава, че растенията могат да попиват токсини във висока степен. По този начин слънчогледите могат да възстановят площите, засегнати от ядрено замърсяване.

Като всички растения, те абсорбират нутриенти от земята. В същото време те също така изсмукват и задържат токсичните метали. Оловото например за дълго време може да се складира в стъблото на слънчогледа.

Тестове

Тестове са показали, че замърсяването на земите е спаднало с 40% в райони, където са насадени слънчогледи. Отглеждането им е много по-евтино отколкото изкопаването, преместването и смяната на големи количества почва. Същото се отнася и за премахването на токсините от нея.

Влиянието на слънчогледите върху замърсената земя за първи път е открито след ядрената катастрофа в Чернобил. Независимо от смъртоносните последици, растенията продължили да процъфтяват на замърсените почви и дори растели по-свежи. Заинтригувани от това, учените посяли на място нови семена.

Изненада

За тяхна изненада, те научили, че слънчогледите абсорбират токсични тежки метали от земята. И по-важното – те изсмукват токсини от местните езера.

Засяването на слънчогледи, заедно с семена от синап, ленено семе и соя (които се смятат за също толкова ефективни) е стандартна практика след ядрени събития. Тя е използвана и за преодоляване на последствията от ядрената авария във Фукушима, пише "Монитор".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК