Защо е полезно да ядем аспержи всеки ден?

Te sъдържат още витамин А, С и Е, които са мощни антиоксиданти

04.08.2021 | 20:35 Редактор: Искра Ангелова
Защо е полезно да ядем аспержи всеки ден?

Аспержите са прекрасен зеленчук, за който обаче рядко се сещаме. Те трябва да заемат специално място в ежедневното ни меню по много причини. Аспержите са бедни на калории и не трябва да се страхувате от тях, ако спазвате каквато и да е диета, защото те пасват на всякакъв тип хранителни режими – от нискокалорийни до нисковъглехидратни и кетодиети.

Аспержите трябва да бъдат по-често включвани в храненето и заради техния богат витаминен и минерален състав. Ценен източник са и на голямо количество фибри. Според healthline.com, аспержите са прекрасен източник на фибри и протеини, както и на незаменимия мастноразтворим витамин К, от който зависи балансът в кръвосъсирването и образуването на костно вещество. 

Аспержите съдържат още витамин А, С и Е, които са мощни антиоксиданти. Богат източник са и на минералите калий, фосфор, желязо, цинк, витамини от група В. Аспержите съдържат фолиева киселина, много важна за поддържането на баланса в менструалния цикъл на жените, както и за правилното развитие на плода при бременност. Фолатите отговарят за правилния клетъчен растеж и делене, както и синтеза на ДНК.

Аспержите са много богат източник на антиоксиданти. Антиоксидантите се борят с вредното влияние на свободните радикали, причиняващи увреждания на клетките. Те спомагат и за нормалното функциониране на имунната система, допринасят в балансирането на кръвното налягане, играят съществена роля в превенцията на поява на ракови клетки, информира az-jenata.bg.

Аспержите имат високо съдържание на фибри. Те заемат по-голямата част от състава на този полезен зеленчук. Фибрите подпомагат храносмилането, понижават холестерола, кръвната захар, намаляват риска от диабет и сърдечносъдови заболявания. Заради богатото им наличие и в комбинация с протеините в състава на аспержите, те оставят усещане за ситост за дълго време. Фибрите подхранват и полезните бактерии в червата.

Фибрите помагат и в отслабването. Те регулират храносмилането и ускоряват метаболизма. Ускоряват и извеждането на токсините от тялото, а в допълнение създават усещане за ситост, което предпазва от често посягане към калорични лакомства и преяждане.

 

Аспержите се приготвят лесно, затова и лесно могат да се включат в ястията. Те могат да се сварят за няколко минути или да се задушат на пара. Не изискват продължително готвене. Могат да бъдат част от яхнии, печени ястия, салати, като гарнитура.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК