В село Върбица чакат Стойка Кръстева със златен олимпийски медал

Това беше най-голямата ѝ мечта в професионален план, заяви съпругът на Стойка Борил Кръстев

04.08.2021 | 19:29 Редактор: Елеонора Танева

За първи път от четвърт век българският бокс е на олимпийски финал! Заслугата е на Стойка Кръстева, която в събота излиза за титлата в категория до 51 килограма срещу представителката на Турция. На полуфинала 35-годишната българка от Добрич изнесе истинска лекция на японката Цукими Намики и я победи с 5:0 и пълно съдийско единодушие . 

Жителите на плевенското село Върбица, където живеят близките на боксьорката, още рано сутринта се бяха събрали в местното кафене, за да проследят мача на Стойка Кръстева. Настроението в селото е изключително приповдигнато, а от месец насам успехите на боксьорката са основна тема на разговор за местните жители, които вече наричат Върбица - олимпийското селце. 

Съпругът ѝ Борил Кръстев споделя, че Стойка е минала през много тежки контузии, но днес получава най-голямата оценка за положения труд. 

"На Стойка това е ѝ е най-голямата мечта в професионален план и затова се постарах, когато преди време беше спряла да играе бокс, да я върна, за да си получи това, което заслужава. Разбира се не без тренировки, трябва да тренираш много, за да стигнеш до тук. Аз съм сигурен, че ще има златен медал", убеден е съпругът на Стойка Борил Кръстев.

Бившият треньор на Стойка Кръстева Илия Сяров от боксов клуб "Русе" я определя като изключително борбен характер, който може да се справи във всяка ситуация. Казва, че Стойка освен много добър състезател е и много добър треньор. 

"Аз смятам, че е много амбициозна и има качествата за това. При нас има две вицесветовни титли и две европейски. Амбиция има и го постигна, и с право. Дано да стане шампионка", не скрива гордостта си управител на боксов клуб "Русе" Илия Сяров.

Хората село Върбица с нетърпение очакват да посрещнат Стойка в селото с медал. 

"Наистина се радвам, че тя спечели. Всички се радваме и се надяваме все така да печели. Доста време тренира, има много талант и ще постигне още успехи", каза Марио Сашев от Върбица.

"Хората са доволни и щастливи, това е голяма гордост за цяла България, не само за нашето село. Приятно и красиво дете, много борбено. Тя е номер едно за цяла България. Всички това чакаме, златния медал", гордее се Цанка Божинова.

От кметството вече подготвят специално тържество за посрещането и се надяват тя да донесе златото в селото.

"Чакаме нейните срещи на ринга с нетърпение, подкрепяме я във всяка една от тях в това заведение с много зрители и се радваме, че Стойка побеждава и стигна до финала. Ние сме сигурни, като знаем нейните спортни качества, че тя ще вземе златния медал", не сдържа емоциите си кметът Красимир Маринов.

Жителите на село Върбица са горди, че Стойка Кръстева ги прослави в целия свят и казват, че каквото и да се случи на финала, българската шампионка вече е записала името си в историята. 

В събота цялото село ще се събере отново в централното кафене, за да гледа финала и да подкрепя, макар и от далеч, Стойка Кръстева. 

Вижте повече в репортажа на Димитър Върбанов

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Те от федерацията да вземат да се "самосезират" и да дават пари на заслужили, а не на връзкари. Поне да й направят условията на трениране или живот по-добри. Сигнализирай за неуместен коментар