Защо трябва да ядем броколи по-често и какви са ползите му?

То помага за подобряване на храносмилането и ускоряване на метаболизма

04.08.2021 | 18:08 Редактор: Искра Ангелова
Защо трябва да ядем броколи по-често и какви са ползите му?

Броколи е прекрасен зеленчук с чудесен вкус и множество ползи за здравето. То е изпълнено с витамини и минерали, от които тялото се нуждае. Броколи е много бедно на калории, което го прави един от най-добрите приятели на диетите за отслабване. Богато е и на фибри, което спомага и за поддържането на здравословен баланс в нивата на кръвната захар.

Какво съдържа броколи и защо е толкова полезно?

Според verywellfit.com, в една чаша сурово броколи се съдържат около 31 калории, 0,3 грама мазнини, 30 мг натрий, 2,4 грама фибри, 1,5 грама въглехидрати и 2,5 грама протеин. 

Те са източник още на фолати, витамин А, манган, калий, витамини от група В. Една чаша броколи осигурява повече от 100% от дневната нужда на организма от витамин С и витамин К. 

С такива незначителни количества мазнини и въглехидрати, броколите са прекрасен зеленчук в помощ на контрола на високия холестерол и кръвната захар.

Броколите могат да помогнат за подобряване на храносмилането и ускоряване на метаболизма. Те имат свойството да намаляват възпаленията в клетките и тъканите заради богатото наличие на антиоксиданти в състава си. 

Кои са основните ползи от консумацията на броколи?

Броколите изобилстват от витамини и минерали. Те предлагат много ползи за организма. Високото съдържание на фибри в броколите подобрява храносмилането, ускорява перисталтиката на червата, подхранва полезните бактерии в тях. Това влияе благоприятно на имунната система, на детоксикирането на организма, на метаболизма и по-качественото усвояване на хранителните елементи, информира az-jenata.bg.

Ако броколите редовно присъстват в храненето ви, това означава по-здрав микробиом, а по-здравият микробиом допринася значително за по-добро цялостно здраве на организма. 

Броколите намаляват възпалението в тъканите благодарение на съединението сулфорафан в състава си. То има изразен противовъзпалителен характер. То допринася за извеждане на излишната вода от организма, като намалява усещането за подуване. Антиоксидантите в броколите поддържат имунната система в добро здраве, кожата жизнена и млада, и се борят със свободните радикали, причиняващи злокачествени изменения в клетките.

Това са някои от най-важните причини да ядете броколи по-често. Включвайте ги в менюто си за по-добро здраве и тънка талия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК