Няколко места в кухнята ви, на които неподозирано може да има мухъл

Хладилникът е място, в което се размножават множество бактерии

02.08.2021 | 10:00 Редактор: Искра Ангелова
Няколко места в кухнята ви, на които неподозирано може да има мухъл

Кухнята е мястото, в което прекарваме голяма част от времето вкъщи. Там приготвяме вкусна храна. Храним се с любимите си хора, смеем се, споделяме моменти от изминалия ден или посрещаме новия. Ето защо кухнята трябва да е добре поддържана с добра хигиена. Важно е заради съхранението и приготвянето на храната. Важно е и заради здравето ни.

Но колкото и добре да почистваме кухнята си, в нея може да се промъкне мухъл. Той може да се появи на неочаквани места, за които не сте подозирали. Растежът на мухъл в кухнята е много често срещан, защото в това помещение има среда за развитието му. В кухнята има благоприятни условия за растежа му заради храната, влагата и топлината, които се намират там. 

Мухълът е много опасен за здравето. Той може да предизвика алергии, дихателни проблеми, астма. Може да влоши и съществуващите такива. Ето защо е важно да направите всичко възможно да отстраните мухъла от кухнята си. За целта е добре да знаете къде може да се крие той.

Ето кои са трите места, на които неподозирано може да има мухъл. 

Мивката 

Ако си мислите, че по мивката не може да има мухъл, защото постоянно пускате течаща вода и тя отмива мръсотиите, лъжете се. Мухъл може да се появи и там. Местата, на които можете да го откриете, са уплътненията около мивката, чешмата и дюзите ѝ, върху плота в близост до мивката.

Винаги почиствайте уплътненията с препарат за мухъл. От време на време проверявайте и около тръбите в близост до чешмата. Ако се налага, периодични сменяйте уплътненията, за да сте сигурни за здравето си, съветва az-jenata.bg.

Хладилникът 

Вероятно хладилникът е последното място, за което ще се сетите, когато стане въпрос за мухъл. Там обаче също може да вирее опасната плесен. Хладилникът е място, в което се размножават множество бактерии въпреки ниските температури. В него се съхраняват сурови и пресни хранителни продукти, което създава среда за развитие на микроорганизми.

Мухъл може да се образува както във вътрешността на хладилника, така и по уплътненията му. Почиствайте ги редовно. 

Гъбата за чинии 

Гъбата за миене на съдове е една от най-уязвимите откъм замърсявания в кухнята. Тя е подходяща за развитие на бактерии заради топлата и влажна среда в нея. Освен това в гъбата остават микрочастици храна след измиването на съдовете, които се явяват допълнителен бонус към хранителната среда за растеж на микроорганизми. Сменяйте гъбата по-често.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК