Как нивото на тестостерон влияе на успехите в живота

Постоянният стрес понижава нивата на този мъжки хормон

30.07.2021 | 15:15 Редактор: Десислава Атанасова
Как нивото на тестостерон влияе на успехите в живота

Битува твърдение, че нивото на тестостерона в кръвта е свързано с успеха в живота. Например, при високо ниво на тестостерон се наблюдава по-висока степен на образованост и социално-икономическо положение в обществото.

Доказано е обаче, че социалните фактори могат да повлияят нивото на тестостерон. Постоянният стрес понижава нивата на този мъжки хормон, който макар и в по-малки количества го има и при жените. 

Това означава обаче, че за ниското социално положение е виновен самият стрес и здравословните проблеми, които възникват при него. 

Само че тук има една особеност - при положителното възприемане на социално-икономическия статус, нивото на хормона може да се регулира. Ето защо валидна е и интерпретацията, че нивата на тестостерона могат да не са причина за успеха, а негово следствие.

За да разберат дали действително тестостеронът влияе на успешността, британски и норвежки изследователи провеждат проучване, използвайки и генетични методи.

За целта те преглеждат данни от британската Биобанка на 306 хиляди души. Учените отделят от тях хората с генетични варианти, свързани с високо ниво на тестостерона. Логиката е, че при тази група хора социалните и други условия не би следвало да въздействат на концентрацията на тестостерон в кръвта, за да може, съответно, да се направи преценка доколко нивата му са свързани с успешността.

Повече по темата четете в Puls.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК