Кои минерали са важни за костите и чрез кои храни да си ги набавим?

Магнезият участва в над 200 процеса в организма

29.07.2021 | 23:58 Редактор: Искра Ангелова
Кои минерали са важни за костите и чрез кои храни да си ги набавим?

Знаем, че калцият е най-важният минерал за здравето на костите. Има обаче и други минерали, които играят важна роля за състоянието им. Хубавото е, че можем да си ги набавим, консумирайки вкусни и полезни храни или чрез прием на хранителни добавки, но тогава е препоръчително да се консултираме с лекар. Вижте от кои минерали освен калций, цинк и калий се нуждаят костите.

Бор

Според учени, ниските нива на този минерал, могат да окажат влияние върху здравината на костите, намалявайки я. Някои западни проучвания доказват, че борът спомага за намаляване на възпаленията свързани с остеоартрит. Храни, които са богати на бор са бадеми, ябълки, авокадо, банани, броколи, целина, круши, грозде, бобови растения, ядки, праскови, картофи, сок от сини сливи, стафиди и домати.

Мед

Медта е минерал, от който се нуждаят нашите кости, за да бъдат силни и здрави. Тялото ни ползва медта и за синтез на енергия, подобряване функцията на съединителните тъкани и кръвоносни съдове. Медта също е важна за поддържане на нервната и имунната система, за развитието на мозъка. Полезни храни, които са богати на минерала включват авокадо, нахут, ядки, гъби, говежди черен дроб, стриди, картофи, пълнозърнести храни, тофу, шоколад, информира az-jenata.bg.

Желязо

Минералът желязо е кофактор за ензимите, участващи в синтеза на колаген. Според редица изследвания, ниските му нива се свързват не само с анемия, но и с намаляване здравината на костите. Някои проучвания показват, че едновременният прием на добавки с калций и желязо, може да потисне усвояването на желязото. Затова се допитайте до лекар или фармацевт. Храни, богати на желязо, които може да добавите към менюто си са листни зеленчуци като спанак, червено месо, риба, смокини, сушени кайсии, сусамов тахан и други. 

Магнезий

Магнезият участва в над 200 процеса в организма, включително за регулиране на мускулната и нервната функция, нивата на кръвната захар, кръвното налягане, синтеза на протеини, метаболизма и други. Минералът е важен и за състоянието на костите, тъй като дефицитът му се свързва с по-ниска костна плътност. Магнезий се съдържа естествено в редица храни, като шоколад, зеленолистни зеленчуци, бобови растения, кисело мляко и млечни продукти, ядки, семена и други. 

Фосфор

Фосфорът е минерал, който се съдържа във всяка клетка от човешкото тяло. Най-много фосфор има в костите и зъбите. Нуждаем се от него и за добри енергийни нива. Хранителни източници на фосфор включват зърнени храни, млечни продукти, яйца, риба, месо, ядки, бобови култури, картофи и други.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК