Няколко сериозни заблуди за носенето на сутиен

Той всъщност не поддържа функцията на гръдните мускули

29.07.2021 | 12:10 Редактор: Юлия Христова
Няколко сериозни заблуди за носенето на сутиен

Мит 1: Металните дъги на сутиена носят рак на гърдата

Митът тръгва от книга, издадена през 1995 г. „Dressed To Kill. The Link Between Breast cancer and Bras“ на Сидни Рос Сингър и Сома Грисмайер, САЩ, в която авторите „пускат“ твърдението, че носенето на сутиен по 12 часа на ден носи риск от рак на гърдата. Според тях той ограничава и затруднява дейността на лимфната система, което причинява натрупване на токсини в организма. National Center for Health Research в САЩ отхвърля тази теза, като посочва, че няма никакви доказателства за подобна връзка. В действителност телесните течности се придвижват нагоре и навътре в лимфните възли на подмишниците, а не под гърдите, където стои сутиенът. 

Мит 2: Сутиенът ще предотврати увисването на гърдите

Май, е по-скоро обратното. Този мит е бил оборен през 2013 г., когато група учени изследват влиянието на сутиена върху женските гърди. В него са участвали 330 жени на възраст между 18 и 35 години. Екипът установява накрая, че гърдите на неносещите сутиен жени се повдигат със 7 мм. Според изследователите носенето на сутиен от млада възраст по никакъв начин не влияе на този процес – сутиенът всъщност не поддържа функцията на гръдните мускули, от които зависи колко изпъкнали могат да бъдат гърдите.

Мит 3: Сутиенът може да помогне срещу болка в гърба

При същото изследване се доказва, че такава връзка също не съществува. Напротив неправилно подбраният сутиен може да предизвика болка във врата и гръдните мускули. Неправилно подбраният сутиен всъщност може да създаде лъжливо усещане, че гърбът боли заради големия бюст. Всъщност, това усещане минава, когато сутиенът се смени с правилния.

Мит 4: Спането със сутиен запазва формата на гърдите

Медиците препоръчват точно обратното – по-вероятно е сутиенът да затрудни кръвообращението през нощта. Тялото все пак трябва да си почива и бъде свободно, поне когато спим. Формата на гърдите зависи единствено от наследствеността, възрастта, бременност, кърмене и други фактори. Освен това всяка една стягаща дреха по време на сън може да повлияе на качеството му. Натискът върху кожата повишава температурата на тялото през нощта и намалява синтеза на мелатонин – хормонът, който регулира режима сън-бодърстване, пише puls.bg.

Мит 5: Спортният сутиен предотвратява увисването на гърдите, а обикновеният – обратното

Всъщност, спортният сутиен по-ефективно предпазва гърдите от излишни движения при бягане и подскачане, което дава комфорт на трениращата жена. Това обаче няма нищо общо с предотвратяване увисването на гърдите. Само че и този сутиен трябва да се подбира правилно.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК