Тези плодове са с твърде високо съдържание на захар

Могат да повишат нивата на кръвната захар при хора с диабет

29.07.2021 | 11:36 Редактор: Жаклина Иванова
Тези плодове са с твърде високо съдържание на захар

Плодовете са хранителни и полезни за здравето, но някои видове, особено сушените и консервираните, могат да бъдат с твърде високо съдържание на захар и калории.

Определени плодове могат да повишат нивата на кръвната захар при хора с диабет или да предизвикат неразположение при киселинен рефлукс. Ето някои от плодовете с най-високо съдържание на захар, които е добре да ограничим, когато имаме за цел да намалим приема на въглехидрати или захар.

Фурми

Фурмите са известни със сладкия си вкус. Сушените фурми често се ползват като подсладител в рецептите или като подкрепяща закуска. Въпреки че са богати на антиоксиданти и микроелементи като калий, мед и магнезий, те са с високо съдържание на захар и въглехидрати.

Сушени плодове

Ябълките, стафидите, кайсиите, смокините, мангото, ананасът, боровинките са сред често срещаните сушени плодове. В сравнение с пресния си еквивалент, те обикновено съдържат повече калории, въглехидрати и захар. Повечето сушени плодове са богати на фибри, калий и витамин С, но поради високото съдържание на захар е добре да ги ограничим.

Личи

Тропическият плод личи е известен със своя уникален вкус и външен вид. Съдържа ключови микроелементи, включително витамин С, мед и калий, но освен това е и с относително високо съдържание на захар.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК