Възможно е в жегата да ни изненада и "кървав дъжд"

Горещият фронт от Африка носи със себе си и ситен пясък, от който се заражда феноменът

27.07.2021 | 23:40 Редактор: Елеонора Танева
Възможно е в жегата да ни изненада и

Европа се готви за може би най-горещата вълна това лято. Гърция е в очакване на "топлинен удар" - живакът ще скочи до 44 градуса, метеоролозите предупреждават, че жегите могат да продължат необичайно дълго - чак до 8 август.

Очакват се и силни ветрове, което създава допълнителна опасност от пожари. 

Горещините ще обхванат и други страни в Европа. Особено тежко засегната от екстремните жеги се оказва Испания, където също се очакват температури до 44 градуса.

Най-горещо ще бъде в Андалусия и в района на Мурсия, като най-високите температури се очакват в Гранада. На Майорка и на другите Балеарски острови няма да е чак толкова горещо, но и там термометърът ще се качи до 36-38 градуса. 

Горещият фронт от Африка носи със себе си и ситен пясък, който се разпръсква и във въздуха и може да доведе до феномена "кървав дъжд" - когато червеникавите песъчинки се примесят с дъждовни капки, информира DW. 

Хората, които прекарват летните си отпуски в такива привлекателни туристически дестинации като Гърция и Испания, трябва да имат предвид задаващите се 10-дневни жеги и да вземат всички възможни предпазни мерки, предупреждават специалистите. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК