Женският организъм е по-издръжлив на глад от мъжкия

Колкото повече запаси от мазнини са на разположение, толкова по-дълго човек може да оцелее

27.07.2021 | 15:07 Редактор: Юлия Христова
Женският организъм е по-издръжлив на глад от мъжкия

Консумацията на храна и вода е от съществено значение за живота. Нашето тяло се нуждае от източници на енергия, за да функционира правилно. Многото системи в организма работят оптимално с разнообразна диета и достатъчно прием на течности ежедневно.

Но също така, телата ни са в състояние да оцелеят дни без вода, както и седмици без храна поради корекции в метаболизма и консумацията на енергия.

Прекратяване приема на храна и вода за дълъг период от време е глад. Когато гладуваме тялото започва да функционира по различен начин, за да намали количеството енергия, което използва. В крайна сметка гладът води до смърт, пише puls.bg.

Според някои специалисти заради някои особености женският организъм е по-издръжлив на глад от мъжкия. Възможността да живеем дни и седмици без храна и вода изглежда немислима.  Организмът се приспособява, ако е подложен на гладуване за кратък период от време.

При нормални обстоятелства тялото ни разгражда храната до глюкоза, а глюкозата осигурява енергия. След като тялото не е имало достъп до храна в продължение на 8 до 12 часа, запасите от глюкоза се изчерпват.

В такъв случай организмът започва да превръща гликогена от черния дроб и мускулите в глюкоза. След изчерпване на глюкозата и гликогена, като източник на енергия тялото започва да използва аминокиселини. Този процес повлиява върху тонуса на мускулатурата и ще осигури доверен източник на енергия за организма, преди метаболизма да направи голяма промяна.

За да предотврати прекомерена загуба на мускулна маса, тялото започва да разчита на мастни запаси, за да осигури енергия като създава кетони. Този процес е известен като кетоза. През това време загубата на тегло ще е значителна. Една от причините жените да могат да издържат по-дълго на глад от мъжете е, че женският организъм има по-висок състав на мазнини от мъжкият. 

Колкото повече запаси от мазнини са на разположение, толкова по-дълго човек може да оцелее по време на глад.

След като мастните запаси са напълно метаболизирани, тялото се връща обратно към мускулно разграждане за енергия, тъй като това е единственият оставащ източник на „гориво” в тялото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК