Българските математици отново блеснаха - завоюваха злато и още 5 медала на Олимпиадата

Златното отличие донесе Борислав Кирилов

27.07.2021 | 14:00 Редактор: Десислава Атанасова

България завоюва златен медал и още 5 отличия на Международната олимпиада по математика. В 62-рото издание на най-престижното ученическо състезание сили пребориха над 600 ученици от 108 държави.

Единайсетокласникът Борислав е част от националния отбор на България от две години. В миналогодишното издание на математическия форум завоюва сребърно отличие, тази година обаче достига до златото. 

"Всичко е въпрос на тема и разбира се, в немалка степен, на късмет. Тъй като състезанието е 4 часа и половина, втория ден на третия часа нямах никакъв прогрес над задачите и тогава беше много трудно наистина, психологически да устоя и да продължа напред", споделя Борислав Кирилов. 

Медали получават половината участници в надпреварата, а разпределението - златен към сребърен към бронзов, е в съотношение 1 към 2 към 3.

Единственият дебютант в българския национален отбор тази година е десетокласникът Илияс, който достига до сребърното отличие. 

"Когато реших петата задача, която всъщност ми донесе медала, се зарадвах много, защото мислех, че решението ми е много нестандартно и наистина ми хареса. Без значение дали има състезания или не, на мен просто ми харесва да решавам задачи", разказа  Илияс Номан от СМГ. 

Два дни, 8 часа, 6 задачи, 6 медала, по един за всеки български ученик. Състезателният кръг продължава с пълна сила редом с Олимпиадата в спорта. За българските математици обаче е време за почивка и поставяне на нови цели. 

Повече вижте в репортажа на Габриела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК