Новите камили в Столичния зоопарк са от застрашен вид

Те са непретенциозни животни, които се очаква да се адаптират бързо

26.07.2021 | 19:49 Редактор: Елеонора Танева

Столичният зоопарк си има нови обитатели от Унгария. Това са 4 млади двугърби камили, които ще радват посетителите на зоологическата градина. Те са на възраст между година и половина и две години и половина. Три от тях са женски, а един е мъжки. 

"Породата е "батряна", това е двугърбата камила, която идва от Монголските пустини, от Азия. Това са страшно издръжливи, толкова еволюирали животни", разказва Анита Цветанова, зооинженер.

Този вид камили са критично застрашени от изчезване. В дивата популация има едва между 900 и 1000 екземпляра.

"Това е единственият бозайник, който търпи в температурата си много широки разлики - 7 градуса плюс, минус. Това означава, че през деня може да вдигне температурата си с 54-56 градуса. През нощта респективно да я свали. Те имат 2 слоя мигли, които ги предпазват от суровите условия. Също така ноздрите им са запушени, за да не попадат песъчинки", споделя Цветанова.

Столичният зоопарк е част от световна програма за съхранение на видовете, които са застрашени от изчезване. Надеждите са, че след известно време семейството ще се увеличи. 

"В момента това са едни младежи, така наречени пубертети. След около година-две ще направим опит за тяхното оплождане. Бихме се радвали да можем да отгледаме здраво и хубаво потомство", надява се зооинженерът.

В момента животните са в период на адаптация и са внимателно обгрижвани от от своите гледачи. Можете да ги видите в столичния зоопарк в бившата клетка на алпаките.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова и оператора Александър Иванов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК