НХА откри уникална изложба на възпитаници от випуск 2021

Изложбата е симбиоза от разнообразни аспекти на изкуството от живопис до индустриален дизайн

22.07.2021 | 20:20 Редактор: Здравко Черкезов

Националната художествена академия откри изложба с творби на своите дипломирани бакалаври. Завършилите творци от випуск 2021 са 125-има и всеки от тях е получил своето почетно място

Вдъхновена от персонажи на студения екран на телевизора, както го нарича Анна, и красиво разказаната човешка история тя успява да създаде своята живописна творба, част от която е и професор Юлиан Вучков. 

"Той успя да разкрие тази негова същественост, това толкова човешко усещане", посочи бакалавърът по живопис Анна Чифудова. 

Вдъхновена е също така от масовата медия.

"Тези неща, които представям са моята реакция, моето усещане към тях - тези персонажи. Като художник винаги търся, искам да изряза себе си и впечатленията си от живия човешки живот, човека, света, в който живеем. Това беше основното, което ме съпътстваше", разказа още Анна.

Сред творбите в цветната изложба на академията е проект за метро станция, оборудвана с иновативни технологии за безопасност и комфорт. Авторът е Мила Узунова, която официално е дипломиран бакалавър по индустриален дизайн. 

"Забързаният живот, който живеем, и това, че сега покрай пандемията имаме нужда от повече място, ме вдъхнови да направя по-широка метро станция, където хората ще се чувстват удобно", сподели Мила. 

Изложбата е симбиоза от разнообразни аспекти на изкуството от живопис до индустриален дизайн, мода, метал, рекламен дизайн, стенопис, графика. А целта според организаторите е да се даде място на младите на българската художествена сцена. 

"Да могат да направят своите първи стъпки като вече реализирани автори", заяви ръководителят на изложбената дейност на НХА Росен Тошев. 

Творбите на завършилите академията може да бъдат разгледани до средата на август в Галерия "Шипка" 6.

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК