Ще се изненадате как ни влияе слушането на музика по време на бягане

Проучването е първото, което изследва ефекта от различните музикални плейлисти

25.06.2021 | 13:03 Редактор: Искра Ангелова
Ще се изненадате как ни влияе слушането на музика по време на бягане

Слушането на музика по време на бягане може да е ключът към подобряването на резултатите за време и пробягано разстояние при лица, които се чувстват умствено изморени, показват данните от ново проучване.

Изпълнението на различни мисловни задачи при бегачи, които са слушали самостоятелно избран плейлист, е на същото ниво, както когато са били в добра кондиция.

Проучването е първото, което изследва ефекта от слушането на различни музикални плейлисти върху издръжливостта при бягане и производителността, когато е бегачите съобщават за наличие на умствена умора.

Изследователи от Университета в Единбург използват два теста, за да проучат как слушането на музика влияе върху работата на осемнадесет фитнес "ентусиасти".

Единият тест разглежда ефектите върху капацитета за интервално бягане - редуване между бягане с висока интензивност и джогинг с по-нисък интензитет. Другият е за изминаване на 5 километров пробег.

Двете групи завършиха 30-минутен компютърно-базиран когнитивен тест, след който да чувстват значителна умствена умора, преди да преминат към упражнения с висока интензивност. Бегачите са били тествани с и без самостоятелно избрана мотивационна музика, предава puls.bg.

По време на упражненията сърдечната честота се измерва многократно. Екипът взема предвид резултатите от изходен тест, при който не е бил извършван когнитивен тест. 

Изследователите установяват сходни резултати при бегачи, слушащи музика по време на физическо натоварване, но и решавали задачи, непосредствено преди него с тези, които не са били подложени на когнитивно натоварване.

Групата, в която е трябвало да се избяга разстояние от 5 километра също са показали по-добри резултати, когато им е била пускана музика и то с избрани индивидуано плейлисти от участниците.

Според авторите положителните ефекти на музиката могат потенциално да се дължат на променено възприемане на усилията при слушане на любими мелодии.

Данните показват, че слушането на самостоятелно избрана мотивационна музика може да бъде полезна стратегия за подпомагане на издръжливостта при различни физически натоварвания.

Изследователите виждат възможност за по-нататъшно изучаване на това как слушането на музика по време на бягане или друга физическа дейност оказва влияние на възприятията за умора.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК