Кои са знаците, че имаме нужда от емоционален детокс?

Стресът се натрупва и по всякакъв негативен начин започва да напомня за себе си

24.06.2021 | 22:48 Редактор: Искра Ангелова
Кои са знаците, че имаме нужда от емоционален детокс?

Усещане за самота, пристъпи на паник атака, гняв за дребни неща, преяждане.. Животът може да бъде голям източник на стрес, а знаем добре до какви сериозни физически и психически проблеми може да доведе натрупването му. Затова е важно да спрем за малко и да помислим как се чувстваме в последно време. Защото единственият начин да запазим баланса в живота си е да правим редовен емоционален детокс. Има детокс от захар, вредни храни, алкохол, но нашето душевно здраве се нуждае от емоционално прочистване.

Как можем да се детоксикираме емоционално? Като се храним здравословно, спортуваме, избягваме срещите с хората, които ни създават негативни емоции, посещаваме йога, медитираме, разговаряме с психолог, посещаваме спа терапии, разхождаме се из природата, доверяваме се на ароматерапията, отдаваме се на нови или любими занимания.

Кои са знаците, че имаме нужда от всичко това?

Липса на концентрация

Проблеми с концентрацията възникват често, когато сме затрупани с мисли. И все пак е възможно да имаме проблем с фокуса, но да не можем да определим точната причина за него. Когато има емоции и проблеми, които се опитвате да потиснете или мислите постоянно за тях, без това да е необходимо, тогава те оказват влияние върху всяка ваша ежедневна дейност. Лошото е, че липсата на фокус, заради стрес и напрежение, може да е дългосрочна, а това е сигурен показател, че се нуждаете от емоционален детокс, информира az-jenata.bg.

Чувствате се нещастни

Всеки има такива моменти или кратки периоди, които са породени от отрицателни случки, трудности. Наличието обаче на постоянно и продължително усещане за нещастие дори когато в живота ви има хубави мигове, подсказва, че ви трябва емоционален детокс. Защото, когато не се погрижим да се разтоварим от отрицателното, тогава депресията лесно става част от живота ни.

Негативни сте

Лесно е да мислиш негативно за всичко, през повечето време, дори когато няма причина за това. Ежедневните тежести, това, че животът ви не върви според вашите очаквания… Всичко ви кара да виждате повече тъмната страна на нещата. Време е за емоционален детокс!

Постоянно се тревожите

Мислите ли постоянно за нещата, които могат да се усложнят? Изпитвате неоснователни страхове, вечер когато се опитвате да заспите, премисляте всичко отново и отново… За да намалите риска от сериозни емоционални щети, помислете за емоционално разтоварване.

Пълна апатия

Всеки има своите мързеливи дни, в които още със събуждането не му се ходи на работа, не му се прави нищо. Но когато дори и не толкова натовареният ни график ни кара да се чувстваме отегчени, изморени, вършим всичко насила и пропускаме и любимите си занимания, изходът е само един – емоционално детоксикиране.

Не можете да се отпуснете

Колкото и да се стараете, не можете да отпуснете тялото или ума си, в почивните дни, вечер, когато сте във ваканция или пък се занимавате със спорт или хоби. Някои хора имат и усещане за болки в тялото, главоболие. Стресът се натрупва и по всякакъв негативен начин започва да напомня за себе си. Ето защо ние се нуждаем от постоянен емоционален детокс.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК