Черешите са много вкусни, но и още по-полезни

Тези плодове могат да намалят риска от оксидативен стрес

25.06.2021 | 06:30 Редактор: Юлия Христова
Черешите са много вкусни, но и още по-полезни

Въпреки че всички плодове са полезни и си струва да ги забележите, има един летен изкусител, който има по-впечатляващи ползи за здравето. Говорим за сладките череши, които привличат вниманието ни със своя яркочервен цвят и винаги ни карат да си купуваме повече, отколкото можем да изядем.

Тези вкусни плодове имат и доста добра хранителна стойност – получавате 1,5 грама протеин, 3 грама фибри и куп витамини и хранителни вещества, събрани в 140 грама череши. Но те са свързани и с много повече здравословни ползи от това. Тези плодове могат да намалят риска от оксидативен стрес и дори да подобрят съня.

„Черешите са невероятна ароматна опция за смутита, парфе с кисело мляко или забавна добавка към салата“, казва Бет Уорън поред Women's Health. Може също така да ги добавите към извара, овесени ядки или печени изделия. Ако пък не можете да изядете за няколко дни цялото количество, което сте закупили, и се притеснявате черешите да не се развалят, може да ги замразите. След това може да ги загреете в тенджера, да ги смесите със семена от чиа и канела и си имате прекрасен здравословен десерт.

Освен че са много вкусни и подходящи за всякакви ястия, черешите са полезни и за здравето

1. Предпазват от бръчки

Черешите са заредени с витамин С и други антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и оксидативния стрес в тялото ви. „На клетъчно ниво оксидативният стрес е процес, който уврежда нашите клетки и потенциално нашата ДНК“, обяснява Саманта Касети. Той играе огромна роля в процеса на стареене и дори може да доведе до фини бръчки.

Разбира се, може да направите много неща, за да предотвратите преждевременната поява на бръчки, като носите редовно слънцезащитни продукти и водите по-спокоен начин на живот. Все пак добавянето на сладки череши към вашата диета със сигурност няма да навреди и дори може да ви помогне в борбата с бръчките.

2. Намаляват риска от рак

За да разберете този ефект, ще ви трябва малко повече информация за черешите. Те съдържат полифеноли, които са полезни съединения, които получавате от определени храни на растителна основа. Има няколко изследвания, от резултатите на които може да се предположи, че тези полифеноли могат да имат противоракови ползи.

Едно проучване от 2019 година атакува клетки на рака на гърдата с екстракт от тъмна сладка череша и установява, че то инхибира растежа на раковите клетки с 50%. Друго изследване от 2020 година пък показва, че същият този екстракт не позволява на раковите клетки да растат. „Ако сте изложени на риск от някои видове рак, преминаването на диета с богато съдържание на антиоксиданти като фенолни съединения би могло да помогне, тъй като тези съединения могат да се борят със свободните радикали, които причиняват увреждане в тялото“, казва Кери Ганс пред Women's Health.

Цялата статия четете на tialoto.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК