Какво да ядем за по-здрави бели дробове?

Редовната консумация на ябълки намалява астматичните пристъпи

24.06.2021 | 16:01 Редактор: Искра Ангелова
Какво да ядем за по-здрави бели дробове?

Тялото ни ежедневно е изложено на вредното влияние на околната среда, като мръсния въздух. Веднага се сещаме за респираторните проблеми, алергичните реакции, трудностите при дишане в градска среда, но и по време на настинки и грип. Как да се погрижим за здравето на белите си дробове?

Качествената храна е един от най-добрите начини да го направим. Има определени храни, които благоприятстват функцията на едни от най-важните органи в човешкото тяло. Такива са чесънът, рибата, яйцата, червените боровинки, акай бери, чушки, спанак, както и:

Риган

Не пропускайте да добавите тази уханна билка към менюто си. Риганът съдържа розмаринова киселина, която се бори с възпалението и намалява реакцията на тялото към токсините от околната среда.

Ябълки

Една от най-полезните храни за здравето на белите дробове са ябълките. Те са богати на кверцетин, антиоксидант с мощни блокиращи хистамина, противовъзпалителни свойства. Редовната им консумация намалява астматичните пристъпи, засилва имунитета и намалява тежестта на дихателните затруднения, когато се разболеем.

Броколи

Друга храна за здравето на белите дробове, която е добре да направите част от ежедневното си меню са броколите. Те също съдържат важни антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението. Вкусните зеленчуци са чудесен източник на витамин С, който според изследвания, може да намали хриповете, информира az-jenata.bg.

Пуешко месо

Здравословните източници на протеини, като пуешкото месо, не само ни помагат да поддържаме в добра форма фигурата си, но са една от най-полезните храни за здрави бели дробове, тъй като съдържат витамин А. Според изследване, публикувано в "Journal of the National Cancer Institute", богатите на витамина храни, могат да намалят риска от рак на белите дробове.

Орехи

Ядките са важна част от нашето ежедневно меню. Ако погледнете една орехова ядка, тя не само напомня за човешки мозък, но и за бели дробове. Редовната консумация на орехи е ключът към по-здрави бели дробове. Те са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителни ефекти.

Каперси

Вкусни и подходящи за вашите любими рецепти, каперсите могат да намалят риска от респираторни инфекции. Те също като ябълките са с високо съдържание на кверцетин.

Гъби

Независимо как ще изберете да ги консумирате, с всяка хапка, вие подобрявате здравето на вашите бели дробове. Изследвания, публикувани в "American Journal of Respiratory и Critical Care Medicine", показват връзка между дефицита на витамин D и астмата. Това, което може би не знаете е, че гъбите са богат растителен източник на този витамин.

Червен лук

Добавяйте го по-често към вашите рецепти. Той е здравословен източник на блокиращия хистамина кверцетин. Това означава, че помага по-лесно да се преборим с белодробното възпаление в резултат на алергия.

Джинджифил

Джинджифилът е чудесен лек при гадене, стомашни неразположения, мускулни болки при настинки и грип. Но пикантната подправка има редица ползи и за функцията на белите дробове. Тя съдържа изобилие от антиоксиданти, които помагат в борбата с възпалението, а според някои проучвания, редовната му консумация може да намали риска от рак на белия дроб.

Ленено семе

Има редица здравословни причини да го добавите към менюто си (мляно или го смелете преди консумация). Помага за подобряване на метаболизма, помага при запек, богато е на омега-3, но и подобрява функцията на белите дробове. Добавяйте го към кисело мляко, мюсли, смути, салати, сосове и други.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК