Как силиконовите импланти влияят на имунитета

Всички импланти стимулират имунните клетки, но по различни начини

23.06.2021 | 23:11 Редактор: Елеонора Танева
Как силиконовите импланти влияят на имунитета

Всяка година около 400 000 лица си поставят силиконови импланти. Това показват данни на клиники в САЩ. Според анализ на Американската агенция по храните и лекарствата, заради развитие на възпалителни реакции или други усложнения, се налага по-голямата част от тези импланти да бъдат сменени.

Според Омид Вейсех, част от екипа, работил над проучването, значение за развитието на реакции има различната повърхностна структура на имплантите.

Повърхностната топография на импланта може драстично да повлияе на начина, по който имунният отговор го възприема. Това е от значение за пластичните хирурзи, които съветват своите пациенти какъв модел да изберат, пише puls.bg.

През 2015 г. започва проучване как повърхността на имплантите взаимодейства с околната тъкан и имунната система.

При изследване върху животни е установено, че тъканите, изложени на най-грубата повърхност на импланта, показват признаци на повишена активност от макрофаги.

Всички импланти стимулират имунните клетки, наречени Т-клетки, но по различни начини. Имплантите с по-груба повърхност стимулират възпалителен отговор от Т-лимфоцити, докато имплантите с по-гладка повърхност, включително грапавост от 4 микрона, стимулират Т-клетките, които инхибират възпалението в тъканите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК