Кои са важните стъпки при лечение на затлъстяването?

Скоростта на отслабване се определя от калорийния дефицит

23.06.2021 | 12:25 Редактор: Юлия Христова
Кои са важните стъпки при лечение на затлъстяването?

Затлъстяването е хронично заболяване, което изисква едно продължително лечение с активното участие, съзнание и къмплайънс на пациента. Лечението се определя от степента на затлъстяване на пациента, рискови фактори и, разбира се, неговото собствено желание.

При всички случаи е необходима корекция на диетата с постигане на оптимален калориен дефицит. В зависимост от степента на затлъстяване, от коморбидността и т.н. се прилагат различни диетични режими, като най-ефективни са ниско-въглехидратната диета и средиземноморската, с нисък прием на прости въглехидрати, нисък прием на мазнини, висок прием на фибри и протеини. Калорийният дефицит се определя между 500 и 1000-1500 ккал дневно, като по-тежките диети обуславят висок риск от релапс и рязко наддаване на тегло при прекратяване на диетата.

Скоростта на отслабване се определя от калорийния дефицит, като се има предвид, че 1 кг мазнини се равнява на 7000 ккал. Това означава, че ако например един пациент е поставен на диета с калориен дефицит от 500 ккал, ще отслабва с половин килограм седмично (2 кг месечно), като резултатите се подобряват с увеличаване на физическата активност и на енергоразхода. С прости изчисления става ясно спазвал ли е стриктно диетата пациентът или не.

Дневният калориен прием се изчислява по специална формула, като се установява първо базовият метаболизъм, чиято стойност се умножава по даден коефициент, който е различен, в зависимост от физическата активност на пациента. Първоначалната цел на редукция на телесното тегло е с 10% от масата (т.е. при 100-килограмов пациент – 10 кг), като важна цел е не само постигането, но и успешното задържане на резултата. Диетата е успешна, ако пациентът задържа теглото си постоянно в следващите 6 месеца. Нормалните темпове на отслабване са с 0,5 до 1 кг седмично.

Не само диетата и калорийният дефицит имат значение за ефективната редукция на теглото, но и разпределението на макронутриентите в хода на денонощието – важно е във времето до обяд и не по-късно, да се приемат основното количество въглехидрати за деня, като стремежът е те да са влакнести, фибри (овесени ядки, трици, плод и др.), а в останалото време да се разпределят основното количество протеини и мазнини, пише puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК