Как да пазаруваме разумно и да спрем безразборното харчене

Избягвайте евтини магазини, които предлагат стоки с ниско качество

22.06.2021 | 09:00 Редактор: Здравко Черкезов
Как да пазаруваме разумно и да спрем безразборното харчене

Пазаруването винаги е предизвикателство. Правим списък с покупки, набелязваме си търговски обекти, посещаваме ги физически или пък онлайн, следим за горещи оферти.

След като вече сме се прибрали у дома със своите покупки, идва време за равносметка на похарченото. Понякога се изненадваме да разберем, че сме спестили пари, но друг път си задаваме въпроса "Е, за какво похарчих толкова много?".

Едно е сигурно, всеки месец бюджетът ни е разчетен, затова е важно да знаем как да пазаруваме умно. Дори вие да сте от онези купувачи, които пазаруват разумно, вижте няколко полезни съвета.

Избягвайте да пазарувате, когато сте уморени, гладни, самотни, отегчени или сте в настроение

Само помислете колко пъти се е случвало заради негативни емоции да правите погрешни и импулсивни покупки. Това е така, защото всеки тип емоционално, дори физическо натоварване може да наруши преценката ви. Без значение дали купуваме хранителни или други стоки, вероятността да харчим ненужно се увеличава.

Ако все пак пазаруването е нещо, което ви помага да подобрите настроението си, то не забравяйте да си определите бюджет за покупките. В допълнение, винаги е добра идея да имате в себе си отделна карта за пазаруване за по-добра отчетност. Сега УниКредит Булбанк предлага специална , която освен всички познати удобства при плащанията с карта ви позволява да разсрочите сумата на покупките си на вноски по ваш избор.

Бъдете разумни, докато пазарувате

Когато се отбиваме в любимия ни магазин, много лесно можем да се изкушим да купим нещо, което е извън бюджета и плана ни за пазар. Стока, която не ни е от първа необходимост. Импулсивните покупки невинаги се оказват добър ход, особено преди намаления. Въпреки че стоката, която желаете да закупите може да е на промоция, след няколко седмици, когато се очакват намаления, може да успеете да я намерите на още по-ниска цена. Търговците винаги прилагат трикове, с които ни "стимулират" да купуваме, като "последни бройки", "остават само няколко часа" и т. н.

Пазарувайте сами

Това е една важна стъпка при разумното пазаруване. Когато сте в собствената си компания, може да видите всички детайли, които ви вълнуват. От друга страна, пазаруването в компания, невинаги носи положителни емоции. Възможно е да се подведете (ако пазарувате със семейството, приятелите) и да похарчите повече от необходимото, да забравите нещо съществено от вашия списък, или да ви дадат погрешен съвет за избора ви. Като цяло пазаруването в компания може да донесе и минуси за вас, затова пазарувайте самостоятелно или поне огледайте какво ви предлагат, дори и да не купувате.

Четете повече по темата в Az-jenata.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК